Lezuhant két vadászgép Skóciában

2012.07.03. 19:05

A brit királyi légierő két Tornado GR4 típusú vadászgépe zuhant le Skóciában kedden. A roncsok utáni kutatás jelenleg is tart.

A kétüléses repülők személyzetének sorsáról nem közölt hivatalos információt a hadsereg. A BBC jelentése szerint két katonát helikopterrel kimentettek a tengerből, a másik két eltűnt pilótát még keresik. A mentésben 15 önkéntes vesz részt három mentőcsónak fedélzetén.

Tornado GR4
Tornado GR4

A védelmi minisztérium közlése szerint a légierő lossiemouth-i bázisán állomásozó két gép Skócia keleti részén, a Moray-öböl felett repült, amikor elvesztették velük a kapcsolatot. Az egyik szerencsétlenül járt gépet már felfedezték a tengerben, a másikról még nincs hír.

Azt nem tudni, hogy a balesetet mi okozta.

Nem ez az első, hasonló gépeket érintő baleset Skóciában. Tavaly januárban egy szintén lossiemouth-i Tornado a tengerbe csapódott Skócia nyugati partjainál. Miután kigyulladt a hajtóműve, a kétfős személyzet katapultált.

A gépeket korábban Líbiában, Irakban és Afganisztánban is bevetette a brit légierő. Az 1960-70-es években kifejlesztett repülőket 40 éve használja Nagy-Britannia, azóta számos alkalommal estek át felújításon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport