Az IMF-et is okolja a válságért a volt vezető

2012.07.21. 14:48

A Nemzetközi Valutaalap topközgazdásza megvetéssel gondol saját vezető szerepére, és megbánta, hogy valaha is ott dolgozott. Peter Doyle, aki múlt hónapban mondott le, az IMF igazgatóságának címzett levelében pontosan leírja, mi az, ami erre késztette.

Levelében inkompetenciáról, hiányosságokról és katasztrofális megállapodásokról ír. Doyle korábban az IMF európai részlegének vezetője volt volt, most pedig tanácsadóként dolgozik a cégnek. Doyle szerint a Valutaalap átaludta az európai válság kialakulását. Azt írja, IMF több figyelmeztetést is kapott a közelgő globális, illetve az eurózónát érintő válságról, mégsem tettek semmit.

Június 18-i keltezésű, CNN által megszerezett levelében azt írja, hogy az IMF-nek köszönhetően a pénzügyi válság egyre jobban mélyül. Doyle hangot adott annak is, hogy az IMF vezetője mindig egy európai, míg a Világbank vezére mindig egy amerikai kinevezett.

A Valutaalap szóvivője a CNN-nek azt mondta, semmi sem támasztja alá Doyle állításait, és az IMF saját vizsgálatokat tartott a pénzügyi válság felügyeletével kapcsolatban. Doyle nem az első, aki úgy gondolja, az IMF a 2008-as összeomlás előtt figyelmen kívül hagyta a közelgő pénzügyi katasztrófa jeleit. Egy tavalyi belső elemzés, amely hasonló következtetésre jutott, felfedte, hogy 2007 augusztusában az IMF felsővezetői a globális gazdasági kilátásokat nagyon kedvezőnek minősítették.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM