Dezertált a szíriai miniszterelnök

2012.08.06. 10:04 Módosítva: 2012.08.06. 14:58
Az eddigi legmagasabb rangú vezető hagyta ott Bassár el-Aszad rezsimét a szíriai miniszterelnök személyében, aki a hírek szerint Jordániába menekült családjával. Bombát robbantottak Damaszkuszban az állami tévé épületében, miközben Aleppóban folytatódnak a harcok, a szíriai kormányerők bekerítették tankjaikkal a felkelők által uralt városrészeket.

Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Hírek a rezsimről

  • Szembefordult a szíriai rezsimmel Rijád Hidzsáb szíriai miniszterelnök, jelentette be a jordániai kormány. Hidzsábot két hónapja nevezték ki, ő a legmagasabb rangú vezető eddig a kormányellenes felkelés 2011. márciusi kirobbanása óta, aki otthagyja Bassár el-Aszad rezsimét. A hírek szerint a családja is Jordániába menekült vele együtt.
  • Az állami tévé korábban azt jelentette be, hogy Aszad valójában leváltotta a miniszterelnököt, aki ezért menekült el. A helyette kinevezett Omar Ghalawandzsi várhatóan ügyvezető kormányt vezet majd.
  • A Szíriai Szabad Hadsereg egy magas rangú tisztviselője azt állította, Hidzsáb mellett három miniszter is dezertált.  A BBC szerint a történtek is rávilágítanak a rezsimen belüli törésvonalakra. Júliusban az Aszadhoz közelállónak tartott Manaf Tlasz dandártábornok dezertált, korábban pedig már harminc másik tábornok menekült át Törökországba.
Rijád Hidzsáb
Rijád Hidzsáb
Fotó: Louai Beshara / AFP

Harcok

  • Bomba robbant a szíriai állami tévé és rádió épületének harmadik emeletén Damaszkuszban. A robbanásban három ember megsérült. Az állami tévé adása ugyanakkor nem szakadt meg a történtek miatt, írja a BBC.
  • Káosz és leszakadt mennyezet a szíriai állami televízió épületének harmadik emeletén
    Káosz és leszakadt mennyezet a szíriai állami televízió épületének harmadik emeletén
  • Aleppóban, Szíria kereskedelmi központjában szombatra virradóra a felkelők támadást indítottak a televízió épületének elfoglalására, de a hadsereg a légierő támogatásával visszaszorította őket.  Júniusban már megtámadták fegyveresek a kormányhoz húzó al-Ikhabarija tévé irodáit Damaszkusztól délre, akkor hét embert öltek meg.
  • Aleppóban a kormányerők tankjai bekerítették a felkelők által uralt Szaláheddin és Szaif al-Daula városrészeket, már két hete folyik a harc a városért.
  • Megerősítették a szíriai felkelők, hogy fegyverszállítmányokat kaptak Katarból, Szaúd-Arábiából és Líbiából.
  • Elfogtak egy török tábornokot, aki a szíriai felkelőket vezette Aleppónál, jelentette be a szíriai hadsereg. A török külügyminisztérium ugyanakkor cáfolta a hírt.

Reakciók a világból

  • A Reuters közben bejelentette, hogy az egyik Twitterét meghackelték vasárnap, és valótlan híreket tettek ki nagyrészt a szíriai konfliktusról. Pénteken a Reuters hírblogját törték fel, ahol hamis híreket tettek közzé, amelyek közül a leglátványosabb egy interjú volt a Szíriai Felszabadítási Hadsereg vezetőjével.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport