Elhunyt az egyházalapító Moon tiszteletes

MTI/Index
2012.09.02. 22:53
92 éves korában elhunyt Sun Myung Moon tiszteletes, az újkeresztény Egyesítés Egyháza nevű vallási mozgalom alapítója és vezetője.

A tiszteletes Dél-Koreában, egy, a saját egyháza által működtetett kórházban hunyt el helyi idő szerint már hétfőn. Halálát tüdőgyulladás komplikációi okozták.

Moon a mai Észak-Korea területén született. 1954-ben, Szöulban hozta létre vallási mozgalmát. Az Egyesítés Egyháza (vagy ahogy sokan nevezik: a Moon-szekta) az 1970-es, 1980-as években tett szert világhírnévre, amikor a tiszteletes több ezer fős, tömeges esküvőket celebrált. Moon mozgalmát sokan azzal bírálták, hogy fondorlatos eszközökkel toborozza a hívőket, s kicsalja tőlük a pénzüket, illetve hogy a fiatalokat agymosásnak veti alá. Az Egyesítés Egyháza erre azzal reagált, hogy számos más új vallási mozgalomnak is ugyanilyen vádakkal kellett szembenéznie kezdeti korszakában. Követői szerint Moon volt az a messiás, akinek Jézus félbehagyott megváltását kellett volna befejeznie. Az egyházi vezetőt korábban adócsalás miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban.

Az elmúlt évtizedekben az Egyesítés Egyháza egyre inkább egy saját gazdasági birodalom létrehozásán ügyködött: így például az ő tulajdonukban van a The Washington Times című konzervatív amerikai napilap, a manhattani New Yorker hotel és a connecticuti Bridgeport Egyetem. Az egyház üzleti sikerei nem korlátozódnak az Egyesült Államokra: Észak-Koreában egy hotel és egy autógyár, Dél-Koreában egyebek mellett egy síparadicsom és egy profi fociklub felett rendelkezik, de Moon birodalmához tartozik egy olyan halfeldolgozó üzem is, ami az Egyesült Államokban lévő számos japán étterem beszállítója. Az Egyesítés Egyházának saját állítása szerint több millió tagja van világszerte, ám a kilépők, illetve egyes bírálók szerint ez a szám nem magasabb százezernél.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport