Anyja szoknyája alá bújt a lövöldözéskor

2012.09.08. 13:54 Módosítva: 2012.09.08. 23:43

Egy zöld, sötét színű autót és egy motort is keresnek a francia hatóságok a szerdán az Alpokban megölt négy ember ügyében. Huszonöt töltényhüvelyt találtak a helyszínen, ezért nem zárják ki, hogy több elkövető lehetett, vagy pedig a támadó több fegyvert használt a gyilkosságokhoz.

Eric Maillaud francia ügyész elmondta, hogy befejeződött az áldozatok boncolása, ennek legfontosabb megállapítása, hogy több golyó is volt a holttestekben, de mind a négy ember fejében kettő-kettőt találtak. A törvényszéki ballisztikai vizsgálatok eredményét illetően azonban az ügyész egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni.

Bejelentették ugyanakkor, hogy minden szomszédos országban mozgósították a rendőrséget, a svájci és az olasz hatóságok is segítenek felkutatni a tetteseket.

Egy brit állampolgárságú férfit, a feleségét és a nő anyját lőtték le az autójukban egy erdei pihenőnél Annecynél, és végeztek egy francia kerékpárossal is. Egy hétéves kislány súlyos koponyasérüléssel feküdt a jármű közelében, míg egy másik, négyéves kislány szülei holtteste alatt töltött nyolc órát, de sértetlenül úszta meg a támadást.

A négyéves kislányt újra kihallgatták a rendőrök. Elmondta, hogy anyja és az idősebb asszony – feltehetően a nő édesanyja – között ült, és anyja szoknyája alatt rejtőzött el, amikor elkezdődött a lövöldözés. A Le Monde szerint azt mondta a rendőröknek, hogy csak hallotta a lövéseket, látni semmit nem látott.

Koponyasérüléseket szenvedett hétéves nővérét még mesterséges kómában tartják, de stabil az állapota. A nyomozók reményei szerint őt is ki tudják majd hallgatni hamarosan, és fontos részleteket tudhatnak meg tőle arról, mi történt valójában. A két lány rokonai brit szociális munkásokkal együtt megérkeztek Franciaországba, hogy gondoskodjanak róluk.

Közben francia rendőrök érkeztek a Londonhoz közeli Claygate-be, hogy a brit hatóságokkal közösen átkutassák a család otthonát. A sajtóban már korábban is kiszivárgott, de a francia nyomozók csak pénteken erősítették meg, hogy Saad al-Hillit és családját ölték meg szerdán az Alpokban.

Saad al-Hilli Bagdadban született, de családjával együtt már az 1970-es években Londonba költöztek. Mérnökként végzett, repülők belső terének tervezésével is foglalkozott, a Le Monde szerint többek között részt vett az A380-as Airbusok konyháinak kialakításában. Légügyi tanácsadóként is dolgozott, de emellett 2001-ben saját informatikai céget is alapított.

Rendőrségi források szerint a férfi pénzügyi vitába keveredett testvérével, és már csak ügyvédeken keresztül tartották a kapcsolatot az elmúlt időszakban. Az 53 éves Zaid al-Hilli magától bement a rendőrségre és tagadta, hogy bármi köze lenne a gyilkosságokhoz. A szomszédokkal együtt tanúként hallgatják ki.

Szomszédjaik szerint semmi különös nem volt a családban. Gyakran mentek kempingezni, különösen kedvelték Franciaországot. A francia hatóságok cáfolták, hogy ameggyilkolt férfit egy ideig megfigyelték volna a titkos szolgálatok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport