Tények és teóriák az al-Hilli család haláláról

2012.09.14. 00:43
Egy hete tartja lázban az angol és francia lapokat az Alpokban különös kegyetlenséggel elkövetett négyes gyilkosság, melyet csak két kislány élt túl. Már rengeteg részlet kiderült, de legalább ennyi homályos folt is maradt. Itt igyekszünk megválaszolni a legfontosabb kérdéseket.

Kik az áldozatok?

A támadásnak négy halottja és két túlélője van. Meghalt az 50 éves iraki származású Saad al-Hilli, felesége, a 47 éves Iqbal al-Hilli, Iqbal édesanyja, a 74 éves Szuhaila al-Allaf, illetve egy francia kerékpáros, a 45 éves Sylvain Mollier. Megsebesült, de jelenleg nincs életveszélyben az al-Hilli házaspár idősebb lánya, a hétéves Zainab al-Hilli, és sértetlenül megúszta az egészet a négyéves Zeena al-Hilli.

Mikor történt a gyilkosság?

Szeptember 5-én valamikor délután, a pontos időpontot még nem lehet tudni.

Hol történt a gyilkosság?

Franciaországban, Grenoble-hez közel, a festői szépségű, a turisták körében rendkívül népszerű Chevaline falu határában, egy erdei úton.

Hogy történt a gyilkosság?

A helyszínen a rendőrök összesen 25 töltényhüvelyt találtak. A férjjel, a feleséggel és a nagymamával két-két célzott fejlövés végzett az autóban. A négyéves Zeenának sikerült elbújnia anyja szoknyája alatt, így neki nem esett baja. A rendőrök találták meg ott nyolc órával később, amikor már javában zajlott a helyszínelés.

Zainab teste a kocsitól kicsit távolabb feküdt. A hétéves lányt vállon lőtték, majd feltehetőleg megverték, mivel olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy sokáig mesterséges kómában tartották az orvosok.

Sylvain Mollier holtteste szintén a kocsi mellett volt. A feltételezések szerint ő véletlenül járt arra, és szemtanúja volt a támadásnak, ezért végeztek vele. Mollier öt lövést kapott a hátába és még őt is kétszer fejbe lőtték.

Kik találták meg az áldozatokat?

Az áldozatokat először egy Martin nevű angol biciklis fedezte fel, aki elmondta, hogy az úton még leelőzte őt Sylvain Mollier. A biciklis távolról még látta Zainabot, ahogy az úton botorkál, de mire odaért, a kislány már a földre esett. Stabil oldalfekvésbe helyezte Zainabot, de az rögtön feltűnt neki, hogy a kocsiban ülők meghaltak. Martin mobiltelefonján nem volt térerő, ezért ezután elindult segítségért.

A Daily Telegraph verziója szerint Martin szinte azonnal összetalálkozott három francia turistával. Az egyik francia volt az, aki felhívta a rendőröket, majd utána együtt mentek vissza a helyszínre és ott várták meg, míg kiérkezik valaki.

Hogy vannak a túlélők?

Zainab al-Hilli életveszélyes állapotban volt, ezért kórházba szállítása után francia orvosok mesterséges kómába helyezték. Zainab csak szeptember 9-én tért magához, de még azóta is nyugtatók hatása alatt áll és folyamatos orvosi kezelés alatt van. Többször is megműtötték, de a sérülései közül néhány maradandó lehet. Az arca állítólag szörnyen összeroncsolódott, és lehetséges, hogy maradandó agykárosodást szenvedett, ami miatt fél szemére meg is vakulhat. A hétéves lányt továbbra is Franciaországban kezelik, ahol már vele vannak rokonai is.

Zainab húga, Zeena al-Hilli fizikai sérülések nélkül megúszta a támadást. A gyilkosságokat követő vasárnap két rokona társaságában és brit kísérők felügyelete alatt visszatérhetett az Egyesült Királyságba.

Kik nyomoznak?

A nyomozást közösen végzik brit és francia hatóságok. A francia rendőrség 120 embere dolgozik az ügyön, és mivel francia területen történt a támadás, ezért ők az illetékesek. A franciák már a támadás után felvették a kapcsolatot az olasz és svájci hatóságokkal is, mert elképzelhető, hogy ezekbe az országokba menekült a támadó vagy támadók.

Milyen nyomok vannak?

A helyszínen számos töltényhüvelyt és golyót találtak. A sajtóban kiszivárgott hírek szerint egy teljesen átlagos, 7,65-ös kaliberű pisztollyal követték el a gyilkosságokat. Valószínűleg ezt az egy fegyvert használták, hogy végezzenek minden áldozattal.

Közvetlen szemtanú csak Zainab al-Hilli lehetne, de őt az egészségi állapota miatt még nem sikerült kihallgatniuk a rendőröknek. Tanúskodott viszont az angol biciklis, aki először találta meg az áldozatokat. Ő azt mondta, hogy mielőtt megközelítette a helyszínt, távolabbról látott egy autót és egy motorost lefele hajtani az úton abból az irányból, ahol később megtalálta al-Hilliék kocsiját. A francia turisták, akiktől segítséget kért a biciklis, azonban azt mondják, nem láttak semmit.

Az utolsó hely, ahol élve látták al-Hilliéka,t a Le Solitaire du Lac kemping volt Saint-Jorioz-ban. Oda a család szeptember 3-án hétfőn érkezett. A vendégek megerősítették, hogy Saad al-Hilli többször is elhagyta a kempinget kocsijában a családja nélkül. Egy holland turista szerint pár órával azelőtt, hogy az al-Hilli család elment a kempingből, egy „furcsa”, kelet-európai kinézetű férfi átkutatta az egész tábort. A holland szerint a férfi biztosan nem turista volt, és egyáltalán nem illett oda.

Milyen gyanús körülmények vannak?

A támadás kivitelezéséről a korábban a Scotland Yard speciális egységét vezető John O'Connor a Sunday Timesnak azt mondta, hogy a gyilkosságot profi módon készítették elő, és hihetetlen precizitással hajtották végre. O'Connor szerint a lőpornyomok és a lövedékek röppályájának elemzése alapján egynél több elkövető volt, de a már említett, franciáktól kiszivárgott hírek szerint csak egy gyilkos fegyver van.

A támadó vagy támadók nagyon ügyeltek arra, hogy ne legyen szemtanú. Valószínűleg ezért kellett meghalnia Sylvain Molliernek. A kislányok azonban mégis túlélték a támadást, ami ellentmondás. Ha annyira profi volt az elkövető, hihetetlennek tűnik, hogy nem vette észre a kocsiban rejtőző Zeenát, de azt se lehet tudni, miért nem lőtte egyszerűen fejbe Zainabot a felnőttekhez hasonlóan.

Az eset után öt nappal a Londonnal határos Surrey megye rendőrsége evakuálta a szomszédokat a Claygate községben lévő al-Hilli ház körzetéből, mivel tűzszerészek érkeztek a helyszínre. Az első hivatalos közlésekben csak annyi szerepelt, hogy házban "aggodalomra okot adó anyagokat" találtak. Azt azóta se lehet tudni, hogy mi volt al-Hilliék otthonában, de az biztos, hogy ezt a helyet is alaposan átnézték.

Mik a lehetséges indítékok?

Családi vita: A Le Parisien úgy tudja, hogy Saad vitában állt testvérével, Zaid al-Hillivel. Apjuk halála után Zaid többször is megfenyegette és zaklatta Saadot egy pénzügyi nézeteltérés miatt az örökség elosztása körül. Al-Hiliék egyik szomszédja állítólag fontos információkat osztott meg a nyomozókkal egy korábbi beszélgetéséről Saaddal. Zaidot kihallgatta az angol rendőrség, de nem tartóztatták le. Zaid a sajtóban visszautasított minden vádat és abszurdnak nevezte, hogy bérgyilkost fogadott volna fel rokonai ellen.

Saad-al Hilli munkája: Saad repüléstechnikai mérnökként dolgozott, a Le Monde szerint részt vett az A380-as Airbusok konyháinak kialakításában. Mostanában beszállító volt Surreyben egy műholdakkal foglalkozó cégnél, volt saját informatikai cége és korábban repülők tervezésében is segédkezett. Ebben a verzióban valószínűleg valamilyen technológiai titok megszerzése, vagy egy konkurens cég tevékenysége lehetett a meghatározó. Lehetséges, hogy Saad ipari kémkedést végzett és ezért szabadultak meg tőle.

Saad-al Hilli származása: Saad Irakban született, és az Independent szerint a Közel-Keleten már napok óta arról spekulálnak az újságok, hogy a merényletnek köze lehet a Szaddám Huszein egykori iraki diktátor által elrejtett dollármilliárdokhoz. A francia hatóságok is több embert állítottak rá erre a szálra, elképzelhető, hogy Saad évekkel ezelőtt a Szaddám-rezsim tagja volt. Ezt támasztja alá a már idézett John O'Connor véleménye, aki szerint egy állam által megrendelt politikai merénylet történt, és az elkövetők katonai kiképzést kaptak.

Az elmebeteg rokon: Felvetődött az ügyben Haydar Thaher neve is, aki az elhunyt Iqbal testvére és a svéd állampolgárságú nagymama, Szuhaila fia. Haydart többször is letartóztatták már Stockholmban, mert megfenyegette és bántalmazta szüleit. Svéd szomszédjai szerint Haydart már egy hónapja nem látták, állítólag Nagy-Britanniába utazott. Elképzelhető, hogy Haydar követte édesanyját Franciaországba, és végzett vele, vagy akár ő is fogadhatott bérgyilkost.

Egyéb teóriák: A rendőrség vizsgálja még a fegyveres rablás lehetőségét, de nem lehet tudni, tűntek-e el értékek a kocsiból, és a támadás is túl erőszakosnak tűnik egy rabláshoz. Egyesek szerint magányos elkövetőt kell keresni, egy pszichopata őrültet, aki véletlenszerűen választ áldozatokat, de ez se túl valószínű. Az is elképzelhető, hogy nem al-Hilliék voltak a célpontok, hanem igazából a francia biciklis, Sylvain Mollier. Ha ez igaz, örülhetnek az elkövetők, mert ővele szinte alig foglalkozik a sajtó.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport