Hat évet kaptak a tévedő olasz tudósok

2012.10.22. 18:43

Gondatlanságból elkövetett emberölés címén egyenként hat év börtönre ítélte a l'aquilai bíróság hétfőn azt hat olasz tudóst, akiket azzal vádolnak, hogy alábecsülték a 2009. évi l'aquilai földrengés veszélyeit. Az ítélet nem jogerős.

A tudósokból álló bizottság hat nappal a földrengés előtt ülésezett, és semmilyen külön elővigyázatossági intézkedésről nem döntött.

Az ítélet kihirdetése előtt Fabio Picuti ügyész a 2001. szeptember 11. előtti egyesült államokbeli terrorfenyegetettség felméréséhez hasonlította a  bizottság eljárását. "A jelentés, amely kimutatta, hogy szeptember 11. előtt nem megfelelően elemezték a merénylettel kapcsolatos veszélyeket, a CIA (Központi Hírszerző Szolgálat) vezetőjének és a helyettesének a lemondásával járt. Ez azt mutatja, hogy másutt is van hasonló érvelés" – hangsúlyozta.

Nem tudjuk előrejelezni a földrengéseket

A kutatók radongáz-anomáliákat, felhőket, állatok viselkedését vizsgálva próbálják megmondani, hol fog megmozdulni a föld, egy magyar villamosmérnök geomechanikai alapokon nyugvó elmélettel jósol. A szeizmológusok szerint azonban nem létezik tudományosan elfogadott földrengés-előrejelző módszer .

Az ügyészség szeptember végén négy év börtönbüntetés kiszabását kérte a szerencsétlenség előtt éppen hat nappal ülésező olasz katasztrófa-előrejelző bizottság hét tagjára: hat szeizmológusra és a polgári védelem igazgatóhelyettesére, Bernardo de Bernardinisre.

A katasztrófa-előrejelző bizottság felügyeleti szerve, az olasz kormány képviselője múlt szerdán a vádlottak felmentését kérte. "Nem bűnösek semmiben, a tényállás – a földrengés –  senkinek sem a hibája" – hangsúlyozta védőbeszédében Carlo Sica ügyvéd. A védelem a felmentésüket kérte arra hivatkozva, hogy egyetlen tudós sem képes előre jelezni a földrengéseket.

A 2009. április 6-i földrengésnek a közép-olaszországi városban és a környékén 309 halálos áldozata volt. A nagy rengést kisebb "remegések" előzték meg, a tudósok ezek veszélyességét becsülték alá. A BBC idéz egy tanúvallomást, mely szerint egy férfi azt állítja, szülei elhagyták volna a házukat, ha a tudósok nem nyugtatják meg őket az első kisebb rengések után.

A per azért is váltott ki komoly sajtóvisszhangot, mert sokan úgy vélik, a szeizmológusokkal maga a tudomány került a vádlottak padjára. A vádlottak védelmében több mint ötezer olasz tudós nyílt levelet írt Giorgio Napolitano olasz államfőnek, mert boszorkánypernek tartják a történteket.

Tudósok világszerte nevetségesnek nevezték a pert, arra hivatkozva, hogy a tudomány nem képes a földrengések pontos előrejelzésére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport