Judit, Xénia
17 °C
31 °C

Az ír kormányfő nem talál megoldást a Tobin-ügyre

MTI/Index
2012.11.10. 07:58

Az ír-magyar kapcsolatokat borzoló egyetlen ügyben, a Leányfalun 2000-ben gázoló Francis Ciarán Tobin esetében az ír miniszterelnök nem tud megnyugtató megoldást - írta a Népszabadság.

A lap szombati számában közölt interjút Enda Kenny ír miniszterelnökkel, aki kijelentette: az ír legfelsőbb bíróság független testület Írországban, és döntései véglegesek. „Ez különösen tragikus eset, és az ír kormány tisztában van azzal, hogy ez mekkora szenvedést és fájdalmat okozott a Zoltai családnak. Az üggyel az ír igazságszolgáltatás is foglalkozott, a legfelsőbb bíróság júniusban hozott ítéletet" - mondta Enda Kenny.

Francis Ciarán Tobin több mint tíz éve gázolt halálra két gyereket Leányfalun, miután a megengedettnél gyorsabban vezetett, és felhajtott a járdára. A magyar bíróság 2002-ben - miután óvadék ellenében elhagyhatta Magyarországot - távollétében három év fogházra ítélte. Tobin azóta sem felelt tettéért. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság idén júniusban végleg elutasította.

Enda Kenny csütörtökön tett látogatást Budapesten. Erre időzítve a balesetben két gyerekét elvesztő apa videoüzenetet adott át az ír nagykövetségnek, arra kérve a diplomatákat, hogy azt juttassák el a kormányfőnek. "Számomra, és bátran állíthatom, hogy minden magyar és európai állampolgár számára elfogadhatatlan a döntés, amellyel... büntetlenséget biztosítottak egy ír állampolgárnak, aki ellen jogerős ítélet született Magyarországon" - mondta a felvételen az apa.

A látogatás előtt, október végén Navracsics Tibor igazságügyi miniszter azt vetette fel, hogy az írek lehetővé tehetnék, hogy Francis Ciarán Tobin Írországban töltse le a magyar bíróság által kiszabott fogházbüntetést. A témát Luxembourgban, az EU-országok igazságügyi miniszteri tanácskozásán vetette napirendre. A magyar miniszter emlékeztetett rá, hogy Írország a büntetések kölcsönös elismeréséről szóló uniós kerethatározat elfogadásakor nyilatkozatot tett, amely szerint amennyiben a kerethatározat hatályba lépésének napját megelőzően születik a jogerős ítélet, akkor Írország a korábbi jogi eszközöket alkalmazza. "Megítélésünk szerint ha ők visszavonnák ezt a nyilatkozatot, akkor megnyílna a lehetőség" arra, hogy Tobin ír börtönben töltse le a magyar bíróság által kiszabott szabadságvesztést - nyilatkozott újságíróknak Navracsics Tibor.

Ugyanakkor Enda Kenny és Orbán Viktor csütörtöki budapesti közös sajtótájékoztatóján nem került elő a Tobin-ügy, gazdasági együttműködésről és arról volt szó, hogy milyen tapasztalatokkal segítheti Magyarország az EU soros elnökségét januártól átvevő Írországot.

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.

Budapesti szállások

Fővárosi hotelek, apartmanok, panziók itt!