Orbán hét évnyi apanázsért küzd

2012.11.22. 22:59
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Azért nagyon fontos ez a pénz nekünk, mert lényegében semmilyen állami beruházás sem készült az utóbbi három évben EU-s pénz nélkül Magyarországon. Az állami beruházások 97 százaléka ebből ment. Hát ezért ez a legfontosabb része a mai tárgyalásnak magyar szempontból.

  • A csúcs rendes része még el se kezdődött, de a levezető elnök már 13 órája kétoldalú megbeszéléseket folytat. Utoljára Angela Merkellel beszélt, aki állítólag sokalta a legutolsó javaslatát is. A németek még kevesebb közös költést akarnak.

  • Megjött a válasz a mit csinál most Orbán Viktor kérdésre.

    "Amit mindenki más: várja a plenárist"

  • Herman Van Rompuyt a 2009 novemberi csúcson választották meg az Európai Tanács elnökének. Ő az első aki betöltheteti ezt a posztot, amit a lisszaboni szerződés alapján hoztak létre. Idén tavasszal újabb két és fél évvel meghosszabbították a mandátumát.

    A kereszténydemokrata flamand politikus vezeti az európai kormányok vezetőinek tanácskozásait. Korábban az éppen elnöklő ország vezetőjéé volt ez a feladat, vagyis most a ciprusi miniszterelnök dolga lenne ez. Rompuy azonban főállásban keresi a kompromisszumot, és már két hete átvette a témát a ciprusi EU-elnökségtől.

  • Twitteren üzent a tanácsi elnök.

  • Miért jár kohéziós támogatás egyáltalán? Minek adnak a gazdagok a szegényeknek bármit is az EU-ban? Azért, mert a közös piac (nincsenek vámok) alapból az erőseknek kedvez. Ezért a kohéziós politika egyfajta kompenzáció a gyengébbeknek. Nagyon leegyszerűsítve: ez jár cserébe azért, hogy a sok külföldi árut korlátozás nélkül beengedjük. Persze ez nem csupán áldozat, hiszen a magyar termékek is korlátozás nélkül mehetnek az EU-ba.

  • Kb. 1000 milliárd euró lehet a költségvetési keret, a britek ennél vagy 200 milliárddal kisebbet, a bizottság 50 milliárddal nagyobbat akarna. A legutóbbi költségvetés 42 százaléka ment agrártámogatásokra, 35 százaléka pedig kohéziós támogatásra. A bizottság az új költségvetési tervben a korábbinal többet irányzott előre kutatás-fejlesztésre és oktatásra.

  • Egyszer voltam a piros zónában

    Még 2011 májusában, a magyar EU-elnökség idején.

  • Ez a legfrissebb info. De mit csinál Orbán Viktor? SMS-ben próbálunk utánajárni, hiszen a delegációk az újságíróktól szigorúan elválasztva, 5 emelettel felettünk, az úgynevezett piros zónában vannak.

  • Este 10-kor még Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök sem fejezte még be a négyszemközti megbeszélését Rompuyjal, a tanácsi elnökkel. Úgyhogy a rendes, közös csúcstalálkozó tovább csúszik.

  • A Junckernek szóló kérdés és válasz mögött az a történet, hogy ákkítólag létezik egy Berlinben kidolgozott titkos terv, arra az esetre, ha David Cameron mindenképpen vétózna. Eszerint a többi 26 tagállam most politikai megállapodást köthetne az új költségvetésről, és azt egy jövő év elején tartandó csúcson hivatalossá tennék, azzal a kitétellel, hogy a britek vétója ide vagy oda, a megállapodás szerint finanszírozzák az EU-t. Az euractiv.com szerint a terv a franciáknak is tetszik, bár jogilag elég necces az egész.

  • A csúcs előtt egy újságíró megkérdezte Jean Claude Junkcket luxemburgi miniszterelnököt, hogy "a briteket a fedélzeten lehet tartani?" Amire csak annyit mondott: "a britek tudnak úszni".

  • Többen is azt mondták közvetlenül a csúcs előtt, hogy az sem tragédia, ha csak jövőre sikerül dönteni. A tárgyalás helyszínére igyekvő Werner Faymann osztrák miniszterelnök is arról beszélt, hogy lehet, ma csak az álláspontokat egyeztetik, aztán januárban vagy februárban éllapodnak meg.

  • Az érdemi tárgyalás még el se kezdődött. Fél 9-kor indult volna, de annyira távoliak az álláspontok, hogy Rompuy most egy új tárgyalási alapon dolgozik. Az érdemi vita lehet, hogy csak este 11-kor kezdődik el.

  • David Cameron brit miniszterelnök fenyegetett eddig a leghangosabban vétóval. Olyan parlamenti felhatalmazással jött, ami előírja neki, hogy csak akkor bólinthat a közös költségvetésre, ha jelentősen csökken a keret a bizottsági javaslathoz képest. Miután megvolt az ő kihallgatása is Rompuynál, közleményt adott ki arról, hogy lát jó irányba tett lépéseket, de az eddig hallott javaslat kevés. Még kisebb költségvetést akar tehát.

    2012-11-22T143738Z 169927274 GM1E8BM1QSQ01 RTRMADP 3 EU-BUDGET
    Fotó: Yves Herman
  • Herman Van Rompuy tanácsi elnök és José Manuel Barroso bizottsági elnök csütörtökön egyenként is elbeszélgetett a csúcsra érkezett állam- és kormányfőkkel. Orbán Viktort negyed hatkor fogadták, a nagy tárgyalási menet utolsó harmadában. Legutoljára Angela Merkel német kancellár mehetett a kihallgatásra.

  • Arra a kérdésre, hogy milyen esélyt lát a megállapodásra, a miniszterelnök azt felelte: "Ha nem lenne esély, nem mennék be".

  • "Most, amikor be fogok lépni az épületbe, akkor a kohéziós alapokat illetően 18,3 milliárd eurón fogunk állni, és amikor legutóbb, hét évvel ezelőtt megállapodtunk, akkor 22,4-nél voltunk. Azért megyek be, hogy Magyarország pozícióit ebben a számrendszerben jelentősen javítsuk" - ezzel lépett be a Justus Lipsius nevű irodaházba Orbán Viktor csütörtökön, kora este.

  • Már a nyakkendőjét köti Orbán Viktor

    Ez a cikk pedig már a csütörtök délelőtti készülődésről szól.

  • Egymás torkának esnek Európa vezetői

    Ez a cikk összefolgalója a mai éjszakát megelőző vitáknak. Ki miért fenyegetett vétóval?

  • Tavaly nyár óta mondjuk, ez elfogadhatatlan

    Győri Enikő EU-államtitkár a mai csúcsra készülve adta ezt az interjút az Indexnek. Azt mondja, a hatalmas vágás a magyar támogatáson elfogadhatatlan a magyar kormánynak. Beszél arról is, hogyan készült a magyar diplomácia erre az estére.

  • Futunk a pénzünk után

    Tavaly nyáron jött elő az Európai Bizottság az EU 2014-2020 közti költségvetési tervével. Ma este kellene megegyezniük a tagállamok vezetőinek a pontos számokban. Az eredeti bizottsági javaslat alapján a legrosszabbul Magyarország járna, mintegy 30 százalékkal csökkennének a kohéziós támogatások a 2007-2013-as ciklushoz képest. Ez a cikk a bizottsági javaslatról, és az első magyar reakciókról szól.