Spanyol csaló verte át az ukrán államot

2012.11.30. 19:42

Az évszázad beruházásaként ünnepelték Ukrajnában azt a megállapodást, amit az ország miniszterelnöke írt alá egy spanyol cég képviselőjével a hét elején. Az egymilliárd dolláros üzlet értelmében a spanyolok egy olyan folyékony földgáz erőművet építettek volna Ukrajna számára, amely mentesíthette volna az országot az orosz gázfüggőségből.

Pár nappal a szerződés megkötése után derült ki, a szerződést aláíró spanyol Jordi Sarda Bonvehíről soha nem hallottak annál a cégnél, amelyiket hivatalosan képviselte, értesült a Guardian.

A Gas Natural Fenosa vállalat szóvivője határozottan cáfolta, hogy Bonvehí őket képviselte volna a tárgyalások folyamán. Közleménye szerint a cégük nem tervez Ukrajnában fejleszteni és jelenleg nincsenek is alkalmazottaik az országban.

A megállapodást pár nappal korábban még lelkesen üdvözölte Vladiszlav Kaskiv, az ukrán fejlesztési ügynökség vezetője, aki egyenesen az energiafüggetlenség napjának nevezte az aláírás napját.

Egyelőre kevés információt sikerült kideríteni az imposztor Bonvehíről. Annyi bizonyos, hogy korábban a spanyol ingatlanpiacon próbálkozott, egy ideje pedig spanyol cégek ukrán képviselőjének adta ki magát. A Reuters információ szerint az lehetett a spanyol férfi célja, hogy az aláírt papírok birtokában rávegye a spanyol céget, hogy tényleg szálljanak be az üzletbe, ő pedig zsebre tette volna a jutalékot.

Az ukránok a mostani fiaskó ellenére sem akarnak lemondani a beruházásról, jelenleg már egy amerikai céggel tárgyalnak az együttműködésről.