XVI. Benedek eltávozott

2013.02.28. 17:33

Csütörtök délután 5 óra után pár perccel elhagyta a pápai államot a helikopter, ami XVI. Benedeket szállítja Castel Gandolfóba – írja a CNN. A pápa távozását a Vatikánból több ezren tapsolva követték figyelemmel a Szent Péter téri kivetítőkön. Róma harangjai pontban 5 órakor megszólaltak, a város így köszönt el a pápától. A távozó egyházfő lakosztályában hagyta bútorait, könyveit, hivatalos levelezését és más vatikáni dokumentumokat.

A  bíborosok testülete XVI. Benedektől csütörtök este 8 órakor veszi át  az egyház irányításának feladatait, illetve ez a plénum készíti elő a következő pápa megválasztását. XVI. Benedek pápa délután Castel Gandolfóban a palota belső udvarára nyíló ablakból köszönti majd a város lakosait, este nyolc órakor pedig lemond.

Fénnyel teli pillanatok

A Vatikánban elbúcsúzott a már Rómába érkezett bíborosoktól, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsektől is. „Öröm volt számomra veletek együtt vezetni az egyházat. Közelségetek és tanácsaitok segítségemre szolgáltak” – mondta rövid beszédében XVI. Benedek, akit a bíborosok tapssal fogadtak.

Felhők

A pápa Angelo Sodanónak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavaira válaszolt, aki a testület nevében köszönetet mondott az egyházfőnek az utóbbi nyolc évért. Sodano a pápát olaszul és németül is búcsúztatta. XVI. Benedek úgy fogalmazott, 2005-ös pápává választása óta az egyház életében voltak „gyönyörű fénnyel teli pillanatok”, és olyanok is, melyeket „felhők árnyékoltak be”. Mint mondta, az egyház nem „asztalnál megrajzolt építmény, hanem élő test, amely átalakul, növekszik, de szíve nem változik”.

Erdő Péter olaszul szólt a pápához

„A következő pápa itt van közöttetek, és én már most feltétlen tiszteletet és engedelmességet fogadok neki” – mondta a távozó pápa, aki áldását adta a bíborosokra. Egyenként búcsúzott a már Rómába érkezett több mint hetven bíborostól, néhány szót váltva velük különböző nyelveken. A VIII. Kelemen pápáról elnevezett vatikáni teremben tartott találkozón részt vett Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, aki olaszul szólt a pápához.

Köszöni a szeretetet

Elküldte utolsó Twitter-üzenetét XVI. Benedek pápa pár perccel azelőtt, hogy az őt szállító helikopter elhagyta a Vatikánt.

„Köszönöm a szeretetet és a támogatást. Kívánom, hogy mindig érezzétek annak örömét, hogy Krisztust állítjátok életetek középpontjába” – közölte utolsó üzenetében a távozó egyházfő.

A pápai mikroblog működését az utolsó üzenet után leállítják.

Üres trón

Este nyolckor automatikusan hatályba lépett a pápa lemondása. Ezt az időpontot XVI. Benedek már akkor előre jelezte, amikor távozási szándékát február 11-én bejelentette. Mostantól kezdetét veszi a „sede vacante” (üres trón) ideje, amikor a katolikus világ központjában éppen senki nem foglalja el Szent Péter utódaként a trónt. A lemondás hatályba lépésének pillanatában XVI. Benedek már nem tartózkodott a Vatikánban.

A kamarás lesz a helyettesítő

Arra az időre, amíg a pápai hivatal betöltetlen, a camerlengo bíboros (pápai kamarás) veszi át a Vatikán irányítását. A pápai kamarás a Szentszék vagyonát kezelő apostoli kamara vezetője, akinek a munkáját három bíboros segíti.

Eddig évszázadokon át a katolikus egyházfő halálával üresedett meg a pápai trón. A camerlengo feladata volt, hogy megállapítsa a halál beálltát, lehúzza az elhunytról a halászgyűrűt, a pápai hatalom egyik jelképét, és összetörje a bíborosi testület előtt. XVI. Benedek gyűrűjét nem törik össze, ahogyan ezt az elhunyt pápák esetében teszik. A 2005 áprilisától használt pecsétgyűrű egyben marad, de magát a pecsétet egy vésővel használhatatlanná teszik.

A camerlengo a pápa helyetteseként a hagyomány szerint használhatja az egyházfő dolgozószobáját és lakosztályát. Most viszont XVI. Benedek távozása után a pápai lakosztályt lepecsételik, és csak az új pápa megválasztása után nyitják meg újra. A pápai kamarás feladata, hogy előkészítse az új pápát megválasztó bíborosi testület, a konklávé összehívását, és ügyeljen a pápaválasztás zavartalan lefolyására.

2007 óta a 78 éves Tarcisio Bertone a camerlengo bíboros. A korábbi genovai érsek már a Hittani Kongregáció titkáraként is a későbbi XVI. Benedek legközelebbi munkatársa volt. A pápa 2006-ban nevezte ki a Vatikán államtitkárává (miniszterelnökévé).

Szentmisével búcsúznak Magyarországon

Csütörtök este Magyarország több településén tartanak hálaadó szentmisét XVI. Benedek mintegy nyolcéves pápai szolgálatáért, a hívők együtt imádkoznak a katolikus egyházért, a pápaválasztásra készülő bíborosokért és Róma majdani új püspökéért is.

Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában, Bábel Balázs érsek a kalocsai Szent József-templomban, Spányi Antal püspök a székesfehérvári székesegyházban mutat be szentmisét. A pécsi székesegyházban szentmisével és virrasztással fejezik ki hálájukat a hívők a leköszönő XVI. Benedek pápai szolgálatáért. Hálaadást tartanak a veszprémi Szent Mihály-bazilikában és a szombathelyi székesegyházban is.

Erdő Péter Magyarország egyetlen, pápaválasztói joggal rendelkező bíborosa. Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek 2007-ben betöltötte 80. életévét, ezzel elveszítette pápaválasztó jogát, vagyis konklávén már nem vehet részt.