FT: Orbán fenyegeti a demokratikus értékeket

2013.03.06. 17:59

Az európai államoknak kilátásba kellene helyeznie Magyarország szavazati jogának megvonását az EU testületeiben, hogy ezzel ösztönözzék az Orbán-kormányt a demokratikus normák tiszteletben tartására – írja a Financial Times szerkesztőségi véleménycikkében.

Az FT szerint Európa korábban sikeresen gyakorolt nyomást Orbán Viktorra, a kontinens „lázító” miniszterelnökére, hogy visszakozzon az új alaptörvény bizonyos, „a jogi-, a vallási- és a sajtószabadságra komoly fenyegetést jelentő” passzusai tekintetében. Ezen a héten a magyar parlament olyan alkotmánymódosításokat helyezett kilátásba, amik „sértik az európai értékeket”, ezért a Financial Times szerint Brüsszelnek „gyors és erőteljes” választ kell adnia.

Az oldal szerkesztői úgy látják, hogy Orbán Viktor az egyéni képviselői módosító indítványokon keresztül akar kibújni a kormánya által viselt felelősség alól. Szerintük ez „gyenge álcázási módszer egy olyan kormány számára, amelyik egyre tekintélyelvűbb, és egyre intoleránsabb a kormányzati fékek és egyensúlyok rendszerével szemben”.

Az FT azt javasolja, hogy Brüsszel állítson fel pontos kritériumokat, hogy a javasolt alkotmánymódosítás hogyan fogja érinteni Magyarország EU-tagságát. Az EU tavaly nem vetette be a Magyarország szavazati jogának felfüggesztését jelentő „nukleáris fegyverét”, de a lap szerint erre nem kellene tovább várni, mivel „Orbán támadásai a demokratikus normák ellen nem tolerálhatóak”.

A szavazati jog megvonása csorbíthatná Orbán Viktor erős vezetői imázsát Magyarországon, ugyanakkor pénzügyi szankciók bevetését is mérlegelni kell – írja a Financial Times. Ez a strukturális támogatások megvonásában ölthetne testet, amennyiben az Orbán-kormány nem hajlandó visszavonni a tervezett alkotmánymódosításokat.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM