Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Májusban Budapesten tartják a Zsidó Világkongresszus közgyűlését

2013.03.18. 18:25

A Zsidó Világkongresszus különös figyelemmel követi a magyarországi zsidó közösség életének a történéseit. Ezt jelzi, hogy a szervezet hosszú idő után először nem Jeruzsálemben, hanem Budapesten tartja a közgyűlését májusban mintegy ötszáz fő részvételével - mondta hétfőn Jeruzsálemben az MTI tudósítójának Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke.

Feldmájer magyar zsidó delegáció tagjaként vett részt a Zsidó Világkongresszus (Jewish World Congress) végrehajtó bizottságának Thesszalonikiben kezdődött kibővített ülésén, amely hétfőn Jeruzsálemben ér véget. Elmondta, hogy a budapesti közgyűléstől azt várja: a résztvevők megismerkednek a magyarországi zsidóság múltjával, jelenével és jövőjével.

Az 1936-ban Svájcban alapított Zsidó Világkongresszus a világ zsidóságának legjelentősebb képviseleti szerve, amelynek végrehajtó bizottsága szombaton és vasárnap Thesszalonikiben részt vett a görög zsidóság deportálásának a hetvenedik évfordulóján rendezett megemlékezéseken. 1943–ban több mint negyvennyolcezer zsidót deportáltak Thesszalonikiből, és kilencvenhat százalékuk meghalt a haláltáborokban, vagy az azokhoz indított vonatokon.

A Ronald S. Lauder vezette bizottság határozatokat fogadott el, amiben aggodalmát fejezte ki a görög zsidóságot fenyegető szélsőjobboldali Arany Hajnal párt előretörése miatt. A magyar zsidóságot képviselő Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Feldmájer Péter ismertette a magyarországi egyetemeken tapasztalható, egyre erősödő zsidóellenes hangulat jelenségeit, továbbá azt is, hogy a magyar kormányzat nemcsak a Horthy-korszak vezető embereit akarja példaképként állítani a magyarság elé, hanem március 15-én a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetéseket adományoztak közismerten rasszista nézeteket valló embereknek is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.