Berezovszkij felakaszthatta magát

2013.03.26. 06:43
Az idegenkezűséget már vasárnap kizárták a Borisz Berezovszkij orosz oligarcha halála ügyében nyomozó brit rendőrök. A halottkém jelentése szerint Putyin első számú ellensége felakaszthatta magát.

A halottkém első vizsgálatai szerint akasztás okozhatta Borisz Berezovszkij orosz oligarcha halálát. A Putyin-rendszer legfőbb kritikusának holttestét szombat este találták meg angliai otthonában, London melletti háza belülről bezárt fürdőszobájában.

A vizsgálatot végző rendőri egység vezetője már vasárnap kizárta az idegenkezűséget. Hétfő éjjel pedig az ügyben nyomozó Temze-völgyi rendőrség szóvivője már a halottkémi vizsgálat elsődleges eredményeiről is beszámolt, ezek szerint a holttesten talált nyomok "akasztás miatt bekövetkezett halálra" utalnak.

A brit sajtó a kezdetektől öngyilkosságra gyanakodott. Berezovszkij felélte milliárdos vagyonát, anyagi gondjai mellett depresszió is gyötörte. Az egykori oligarcha 2000-ben, Putyin hatalomra kerülése után emigrált Oroszországból. A Jelcin idején fontos pozíciókat betöltő gazdasági szakember Putyin egyik legszókimondóbb bírálója volt.

Halála ugyanakkor találgatásokra is okot adott. Berezovszkij intenzív kapcsolatban volt azzal az Alekszander Litvinyenkóval, akit minden bizonnyal az orosz titkosszolgálat végzett ki úgy, hogy radioaktív polóniumot csempészett az italába. Berezovszkij házát ezért vegyvédelmi szakemberek is átkutatták, de sem radioaktív, sem vegyi szennyezés nyomát nem találták.

Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Litvinyenko meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport