Rengett a föld az iráni atomerőmű közelében

2013.04.09. 15:36

6,3-as erősségű földrengés volt Irán délnyugati részén, nem messze az ország egyetlen atomerőművétől, adta hírül a BBC. A földrengés epicentruma 89 kilométerre volt Busehrtől. Különböző közösségi oldalakon több dubai és abu dhabi felhasználó is beszámolt arról, hogy érezte a rengést. A rengés 10 kilométerrel a földfelszín alatt következett be, három órán belül 21 utórengését jegyezték fel, melyek közül 12 legalább négyes erősségű vagy annál erősebb volt.

A legfrissebb jelentések szerint harmincheten meghaltak és 870 sebesült is van. Közülük 100-at kórházba is kellett szállítani. A Vöröskereszt szerint a rengésben két falu, Sanbe és Szana a földdel lett egyenlő és további 23 településről jelentettek jelentős károkat. A hírügynökségi jelentések szerint legalább 700 épület dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan. Nagy többségük vályogtéglából épült. Az országban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

rtxyf1b copy.si

Irán atomprogramját aggodalommal követi a nemzetközi közösség, attól tartva, hogy Teherán nukleáris fegyvereket próbál építeni. Az iráni vezetés hivatalos álláspontja szerint nem katonai célú az ország atomprogramja.

Az Interfax hírügynökség azt írja, hogy az atomerőmű orosz építője szerint nem tett benne kárt a földrengés. Busher kormányzója az állami tévében szintén azt mondta, hogy az erőmű nem sérült meg. A Reuters híre szerint Irán azonnalk tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergetikai Bizottságot a földrengésről, és közölték velük, hogy a reaktor nem sérült meg, szivárgásnak nyoma sincs. A bizottság hivatalos jelentést adott ki az eseményről, melyben azt közlik, hogy a szeizmikus adatok elemzése és a földrengés epicentruma alapján "nincs szükség további vizsgálatokra az esemény kapcsán."

busher
Fotó: Majid Asgaripour / AFP

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport