Erős földrengés rázta meg Iránt

2013.04.16. 13:21 Módosítva: 2013.04.17. 12:23
  • 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Irán délkeleti részét kedden háromnegyed 1-kor.
  • Az első jelentések 45 halottról szóltak, de félő, jóval többen vesztették életüket.
  • Az elsősorban érintett iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány alacsony népsűrűségű.
  • A rengéseket kétezer kilométeres távolságból is érezni lehetett.
  • A földrengés által sújtott tartományban szükségállapotot hirdettek.

Iránban legalább negyven, Pakisztánban több mint harminc ember életét vesztette azután, hogy egy 7,8-es erősségű földrengés rázta meg az iráni-pakisztáni határt magyar idő szerint 12:44 perckor. A rengés epicentruma iráni területen volt, Khash városától 86 kilométerre.

A rengés epicentrumától jó ezer kilométerre fekvő busehri atomerőműben nem keletkeztek károk, jelentették egy ott dolgozó orosz cég munkatársai a Reutersnek.

A földrengés által legsúlyosabban érintett Szisztán-Beludzsisztán tartományban kihirdették a szükségállapotot, írja az IRNA iráni hírügynökség. A beszámoló szerint a szomszédos tartományok mentőegységeit ide irányították. A magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa már úton van a térségbe, hogy a helyi partnerszervezettel együttműködve nyújtson segítséget.

Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott térkép egy nyolcas erősségű földrengés epicentrumáról Irán Pakisztánnal határos térségében
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott térkép egy nyolcas erősségű földrengés epicentrumáról Irán Pakisztánnal határos térségében

Egy névtelenséget kérő iráni kormányzati tisztségviselő szerint ez volt az elmúlt negyven év legerősebb iráni földrengése, a halottak száma a több százat is elérheti. A Reuters értesülése szerint Pakisztánban legkevesebb 13 ember halt meg, és házak százai dőltek össze. Magyar áldozatokról a teheráni magyar nagykövetség kedd este nem tudott.

Ez Irán 21. századi történetének eddigi legerősebb rengése. Ennél erősebb földmozgást utoljára 1978-ban mértek a területen; akkor 15 000 ember vesztette életét. 1990-ben 40,000, 2003-ban 30 000 ember halt meg Iránban földrengésben. A mostani földrengésben kizárt, hogy ilyen magas legyen az áldozatok száma, mivel az érintett Szisztán-Beludzsisztán tartomány hegységekkel és sivatagokkal borított, alacsony népsűrűségű terület.

Irán más részein ugyanakkor nem okozott fennakadásokat a földrengés és különösen szokatlannak sem számít. Telefonon elértünk egy iszfaháni férfit, aki szerint a mostanihoz hasonló földrengések szokásosak Iránban. A férfi értesülései szerint súlyos károk sem keletkeztek és a halálos áldozatok száma is alacsony, mert a rengés epicentruma nagyon mélyen (iráni források szerint 18 kilométer mélyen) volt. A földrengés által sújtott tartománytól 1000 kilométerre észak-nyugatra eső Iszfahánban az ott élő férfi beszámolója szerint semmit sem lehetett érezni a rengésből.

Miért éppen Irán?

Irán egyike a szeizmikus szempontból legaktívabb országok egyikének, ugyanis több jelentős törésvonal szeli át, és ezek az ország több mint 90 százalékát lefedik. A környék földmozgásaiért négy kéreglemez - az arábiai, az eurázsiai, az indiai és az afrikai -, valamint egy kisebb, az Anatólia a felelős. Az Indiai lemez alapesetben évente 40 millimétert mozog észak felé, az Eurázsiai lemez irányába. Ez kapcsolatban áll azokkal a mozgásokkal, amelyek a világ legmagasabb hegyeit, például a Himaláját és a Karakorum-hegységet eredményezték. A keddi földrengés a lemezek ütközése miatt történt.

A földrengés által sújtott régióban fekvő Zahedan városában az emberek az utcára tódultak. Saravanban, a régió egy másik nagyobb városában ugyanakkor nincsenek jelentősebb károk. Egyéb jelentés nincs, vagy csak nagyon akadozva, mivel megszakadt az áramszolgáltatás és a távközlés.

Pakisztánban ezer, jórészt vájogból épült ház rongálódott meg, vagy dőlt össze. Az országban eddig hivatalosan harmincnégyen haltak meg. A rengést a fővásorsban Iszlámábádban, Karacsiban, de még Újdelhiben is érezni lehetett.

A rengéseket még a rengés epicentrumától jó kétezer kilométerre fekvő Kelet-Indiában, illetve a Közel-Keleten is érezni lehetett. A magasabb delhi épületek kilengtek, írja a BBC.

A légvonalban nyolcszáz kilométerre fekvő Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városában az emberek a rengések miatt az utcára menekültek a felhőkarcolókból, és - ahogy a gulfnewsnak elmondták - nagyon megijedtek. Az ország fővárosában, Abu-Dzabiban kiürítették a felhőkarcolókat. Egy dohai (Katar) kutató arról számolt be a BBC-nek, hogy a földrengés idején, legalább 25 másodpercig, erősen rázkódtak a falak.

Múlt hét szerdán 6,3-as erősségű földrengés volt Irán délnyugati részén. Akkor 37 ember halt meg, 850 pedig megsérült.

A legtöbb áldozatot követelő földrengések Iránban

  • 1990. június 20. legalább 40,000 halott
  • 2003. december 6. legalább 30,000 halott
  • 1978. szeptember 16. 15,000 halott
  • 1962. szeptember 1. 12,225 halott
  • 1968. augusztus 31. legalább 7,000 halott
  • 1909. január 23. 6,000 halott
  • 1972. április 10. 5,054 halott
  • 1929. május 1. 3,800 halott
  • 1981. június 11. 3,000 halott
  • 1930. május 6. 2,500 halott

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport