Hajtóvadászat indult Bostonban

2013.04.19. 08:12 Módosítva: 2013.04.19. 16:55
  • A bostoni rendőrség hajtóvadászatot indított a maratonnál elkövetett merényletnél fehér sapkában látott gyanúsított ellen
  • A most szürke pulcsiban látott férfi még mindig menekül, a merényletek másik gyanúsítottja, a fekete sapkás férfi belehalt sérüléseibe
  • A két gyanúsított egy elrabolt terepjáróval menekült, miután lövöldözés volt az egyik egyetemi kampuszon, amiben egy rendőr meghalt
  • Watertown városrészt házról házra kutatják át, a tömegközlekedést leállították
  • A rendőrség körbevett több házat, tűzszerészek is érkeztek a helyszínre
  • Megerősítették, hogy a merénylők csecsen nemzetiségűek, de már évek óta az Egyesült Államokban éltek

Cikkünk folyamatosan frissül.

Még mindig tart a bostoni maratonon elkövetett merényletek egyik gyanúsítottja ellen indított hajtóvadászat, a Dokmar Carnajevként azonosított férfinak eddig sikerült elmenekülnie a hatóságok elől. A Bostonban csütörtök este indult hajszában egy rendőr és a másik merénylő meghalt, egy másik rendőr pedig kórházba került.

Többek között a Dexter Avenue - Oak Street környékén láttak egy háznál egy kapucnis férfit, körbevették az épületet és tűzszerészeket is hívtak a helyszínre. A médiát megkérték, hogy ne közölje a ház pontos helyét. A WBZ-Boston riportere azt jelentette, hogy a rendőrök hangosbeszélőn hívták ki az embereket a házból, a helyszín felett helikopter köröz. A Guardian úgy tudja, hogy a kérdéses házban lakhatott a két gyanúsított.

A bostoni rendőrség azt is bejelentette, hogy egy szürke Honda CRV-t kerestek, ami a gyanúsítotté lehet, ezt meg is találták. Az ügyben lezárták a Massachusetts-Dartmout Egyetem kampuszát is, az egyik gyanúsított ugyanis itt tanulhatott.

A bostoni merényleteknél fehér sapkát viselő férfiről közzétették egy térfigyelő csütörtök esti felvételét, ezen szürke kapucnis pulcsiban látható.  Egy rendőrségi sajtótájékoztatón helyi idő szerint reggel nyolckor azt mondták, még „órákba telhet", amíg biztosítják a Watertown városrészt.

Az érintett városrészben van? Látja a rendőri akciót? Bostonban lévő olvasóink írjanak nekünk!

A tömegközlekedést és a taxiforgalmat leállították Bostonban, és az egész városban arra kérik az embereket, hogy senkinek se nyissanak ajtót, kivéve a rendőröknek. Azt is kérték, hogy autóval se induljon senki útnak. A rendőrség házról házra járva keresi Watertownban a gyanúsítottat, akit különösen veszélyesnek tartanak. A rendőrök 20 háztömböt lezártak, a lakókat automata telefonhívásokkal tájékoztatják az eseményekről.

Az autós üldözés alatt a menekülő gyanúsítottak robbanószerkezeteket dobáltak ki, ezért bombakereső és hatástanító robotokat is a helyszínre küldtek. A rendőrség felrobbantott egy robbanószerkezetet a Charles Streetnél.

Csecsen nemzetiségűek

Megerősítették, hogy a gyanúsítottak csecsen származásúak, akik már évek óta az Egyesült Államokban élnek. A még menekülő gyanúsítottat a tizenkilenc éves, Cambridge-ben tanuló Dzsohar A. Carnajevként nevezték meg. Carnajev 2500 dolláros amerikai ösztöndíjjal tanulhatott Cambridge-ben. Testvére, a megölt merénylő a 26 éves Tamerlan Carnajev volt. A két férfiról bővebben itt olvashat>>>

A BBC szerint Dzsokar Kirgizisztánban született, massachusetts-i jogosítványa van. A megölt Tamerlan Carnajev Oroszországban született. Egyes források szerint már jó ideje, akár 2001 óta nem éltek az Orosz Föderáció területén.

Közben az is kiderült, a hétfői merényletben mindkét lábát elveszítő Jeff Bauman is segíthetett a hatóságoknak a tettesek azonosításában. A Bloomberg szerint látta, ahogy egy napszemüveges, fekete kabátot viselő férfi egy táskát rak a lába közelébe két és fél perccel a robbanás előtt.

A kampuszon kezdődött a lövöldözés

A megölt rendőrt – akit a 26 éves Sean Collier-ként azonosítottak – a Boston közelében található Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyetemi kampuszán lőtték le csütörtökön késő éjjel. A rendőrséget csütörtök este tíz óra húsz perckor értesítették a kampuszon hallott lövésekről, tíz perccel később pedig megtalálták a kocsijában lelőtt járőrt. A rendőrt a lövöldözés helyszínéről kórházba szállították, de addigra már meghalt. A rendőrök két férfit vettek üldözőbe.

Az informatikai laborokat rejtő épületet rendőrök tucatjai vették körül, és kordonnal lezárták. Helyi idő szerint öt óra előtt valamivel egy gyanús csomagot találtak a kampusz területén, de bombakereső kutyák segítségével megállapították, hogy a csomag nem veszélyes.

Nem sokkal később jelentették a rendőröknek, hogy fegyverrel elraboltak egy autót. A két menekülő gyanúsított az autó fegyverrel sakkban tartott sofőrjét fél órával később egy benzinkútnál sértetlenül elengedte. A rendőrök üldözőbe vették őket Boston watertown városrészében, a gyanúsítottak a fekete Mercedes SUV-val menekültek, és közben robbanószerkezeteket dobtak a rendőrökre. Az egyik kereszteződésnél lövöldözés tört ki, amiben az egyik rendőrt súlyosan megsebesítették, állapota válságos.

A rendőrség 40 járőrkocsival vonult ki Watertownba a gyanúsítottak utáni hajszában, egy lopott Mercedes terepjáró mellett egy Toyotát vettek üldözőbe, a kutatást helikopter is segítette, az akcióba az FBI is beszállt.

A filmekbe illő üldözési jelenetben több lövés is eldördült, az egyik gyanúsított megsebesült, kórházba szállították, ahol a hírek szerint belehalt sérüléseibe. Az őt ellátó orvos egy sajtótájékoztatón a tévéseknek azt mondta, hogy a férfit 15 percig próbálták újraéleszteni, de annyi seb volt rajta, hogy meg sem tudta számolni. Mire a kórházba értek vele, már leállt a szíve.

Egyes források szerint az első, már meghalt gyanúsított testére bombák voltak erősítve, és a másodiknál is robbanószerkezetek lehetnek. Több sérülés is érte a halott férfit, az egyik orvos szerint robbanástól és lövésektől származó sebek is voltak rajta. Nem tudni, hogy a rendőrök tudtak-e beszélni a férfival, mielőtt meghalt.

A hírügynökségek képein látni lehetett egy meztelenre vetkőztetett férfit is, akit a járdán kérdeztek ki az FBI emberei, mielőtt megbilincselték, és egy járőrautóba rakták. Azt nem tudni, neki köze volt-e a lövöldözéshez, de később szabadon engedték. Feltehetően ő egy másik autóval menekült, ezért vették üldözőbe.

Négy napja történt

Ugyan eleinte semmi nem utalt arra, hogy a lövöldözésnek köze lenne a hétfőn, a bostoni maratonon történt robbantásokhoz, a rendőrség az akció során bejelentette, hogy a hétfői robbantások két gyanúsítottját keresték. Timothy Alben, a massachusetts-i rendőrség egyik vezetője elmondta, hogy feltételezésük szerint ez a két férfi követte el a hétfői merényleteket.

A hétfőn a bostoni maraton célvonalánál elkövetett két robbantásban hárman meghaltak, 180-an pedig megsebesültek. 60 sérült még mindig kórházban van, több mint tíz állapota súlyos. A feltételezett gyanúsítottak fényképeit csütörtök este tette közzé az FBI, megtalálásukban a lakosság segítségét kérték.

A legfrissebb híreket ezen az élő threaden keresztül követheti nyomon, a Live Wire oldalán pedig élő közvetítést láthat a hajtóvadászatról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport