Texasi műtrágyagyári robbanás: őrizetben az egyik mentős

MTI/Index
2013.05.10. 21:41

Büntetőeljárás indult annak a nagy erejű robbanásnak az ügyében, amely április 17-én történt a texasi West városkában egy műtrágyagyárban, és amelyben 14 ember életét vesztette –jelentették be pénteken a déli állam hatóságai. A detonációban csaknem 200 ember megsérült.

Péntek hajnalban – néhány órával azelőtt, hogy bejelentették a büntetőeljárás megindítását – robbanószer birtoklásának vádjával őrizetbe vették a mentőszolgálat egyik helyi tagját. A jelentések szerint a férfinél csőbomba készítéséhez szükséges alkatrészeket találtak. A megyei sheriff elmondta, hogy egyelőre nem találtak kapcsolatot a férfi mostani ügye, illetve a robbanás között.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a 31 éves Bryce Reed őrizetbe vétele összefügg-e a bő három héttel ezelőtti robbanással. Reed felesége nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak.

A tájékoztatás szerint kisebb tűz ütött ki az üzem területén, ezután történt a robbanás. A tűzoltók szerint a műtrágya gyártásához használt, az üzem területén tárolt ammónium-nitrát robbant be, de továbbra sem lehet tudni, mi volt a tűz és a detonáció oka.

A Reed házaspár a katasztrófa után maga is nyilatkozott a sajtónak. Elmondták, hogy amikor megtudták, hogy tűz van az üzemben, figyelmeztették a szomszédokat, és ők maguk is azonnal autóba ültek. Ötven-hetven méterre voltak az üzemtől, amikor a robbanás bekövetkezett. A detonáció ereje megbillentette az autójukat – mesélték. Bryce Reed azt is elmondta, az egyik legjobb barátja – egy helyi önkéntes tűzoltó – is meghalt a robbanásban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport