Negyed órás cunamiriadót hirdettek a Távol-Keleten

2013.05.24. 09:18

Rendkívül erős, a Richter-skála szerint 8,2-es erősségű földrengés ébresztette pénteken reggel az orosz Távol-Keleten, a Szahalin-szigetek térségében élőket. A földrengést Japán negyvenhét prefektúrájából huszonötben érezni lehetett, így Tokióban is. Keleti irányban egészen Moszkváig érezhető volt. Az orosz fővárosban  ijedtükben sokan kimenekültek az épületekből, az egyik utcából 850 embert evakuáltak. Szibériában szintén több helyszínt érintő, viszonylag erős rengésekről számolt be a sajtó.


A rengés után a körzetben szökőárriadót rendeltek el, majd negyed óra múlva visszavonták. A riadó az Ohotszki-tenger térségén belül a Szahalin- és a Kuril-szigetek térségére és Japán északi részére is vonatkozott.

Anyagi károkról, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A rengés fészke 590 kilométer mélyen volt a tengerfenék alatt. A Szahalin-szigetek fontos orosz gáztárolóhely, Kamcsatkán pedig Moszkva atom-tengeralattjárókat állomásoztat.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának Facebookon publikált gyorsközleménye szerint a földrengés kialakulása az Észak-Amerikai és Csendes-óceáni kőzetlemezek ütközésére vezethető vissza - az Ohotszki-renger vidéke és Kamcsatka egyaránt az Észak-Amerikai lemezen található. A Csendes-óceáni lemez 8 cm/év sebességgel csúszik az Észak-Amerikai lemez alá és, ebben az alábukási övezetben alakult ki a földrengés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport