A szlovákok optimisták

2013.06.04. 12:31

Nem készülnek óriási árvízre a szlovák vízgazdálkodási hivatalnál. Ivan Duríček mérnök telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy eddigi számításaik alapján a Duna Magyarországgal közös szakaszán a víz nem fogja elérni a 2002-es szintet.

Ivan Duríček elmondta, hogy Ausztriában az ottani kollégáik elárasztottak olyan védterületeket, amelyek segítségével szétterítették, és lelassították a vizet. Erre kismértékben a szlovák fél is képes – bíznak benne, hogy ez elég lesz az árral szemben, és a folyó nem veszélyezteti majd sem a magyar, sem a szlovák falvakat.

Közben Pozsony Dévény nevű városrészét elzárta a víz, autóval már nem lehet megközelíteni. A városrész polgármestere, Ľubica Kolková már tegnap felhívta erre a lehetőségre a helyiek figyelmét – az ár nem maradt el. Felszólították az embereket, hogy vásároljanak be előre, mert feltehetőleg két napra el lesznek zárva a közlekedési útvonalak. A dévényieket egyelőre nem evakuálják, de ha kell, a katonaság azonnal közbelép, írja a tvnoviny.sk.

(Köszönjük a segítséget Zirig Árpádnak / totalbike.hu)