Elhunyt a svájci bicska apukája

2013.06.04. 14:17

Kilencvenévesen elhunyt Carl Elsener svájci gyáriparos, a világhírű Victorinox-késeket gyártó családi vállalkozás feje. A Svájcban III. Károlyként is emlegetett vállalkozó szombaton halt meg, családja e hét elején közölte halálhírét, hangsúlyozva, hogy Elsener "több mint 70 éven át minden energiáját a vállalkozásnak, a munkatársaknak és a svájci késeknek szentelte".

Az 1922-ben született üzletember hamar bekapcsolódott az ibachi (Schwyz kanton, Közép-Svájc) központú családi vállalkozásba, amelynek irányítását apja, Karl halála után 1950-ben át is vette. Ekkoriban még kézzel gyártották a svájci minőség és megbízhatóság jelképévé vált svájci bicskákat, köztük a legismertebb Swiss Army Knife-ot, a termelést Carl vezetése alatt gépesítették, illetve automatizálták.

"III. Károly" vezetése alatt a cég karórák, bőröndök és ruházati cikkek gyártásába is belefogott. A vállalat, amely 2000 óta egy - az állandóságot biztosítani hivatott - családi alapítvány ellenőrzése alatt áll, 1850 főt foglalkoztat és évi 410 millió svájci frank (csaknem 100 milliárd forint) árbevételt produkál. Üzemeiben naponta 60 ezer zsebkés és ugyanennyi konyhakés készül.

A cég egy szóvivője az AFP-nek nyilatkozva fáradhatatlannak mondta a 11 gyerekes Carl Elsenert, aki képes volt hajnali 2-ig az irodájában dolgozni, és ha éjszakánként egy új ötlettel a fejében felriadt, azt feljegyezte a tapétára, hogy reggelre el ne felejtse. Carl Elsener 2007-ben adta át a családi vállalatbirodalom irányítását legidősebb fiának, "IV. Károlynak", ifj. Carl Elsenernek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport