Hős lett az elhunyt fukusimai igazgatóból

2013.07.10. 10:46

Az 58 évesen, nyelőcsőrákban kedden elhunyt Josida Maszao, a fukusimai atomerőmű volt igazgatója, a 2011-es katasztrófa idején az erőművet üzemeltető TEPCO-val szembemenve tengervízzel hűttette a reaktorokat, és ezzel sikerült elkerülni, hogy még nagyobb legyen a baj. A betegsége miatt 2011-ben visszavonuló igazgatót hősként tisztelik tetteiért - írja a Guardian.

A kemény dohányos Josidánál kilenc hónappal a jelentős radioaktív sugárzást okozó katasztrófa után diagnosztizáltak rákot, de mind ő, mind a TEPCO tagadta, hogy a betegségnek köze lenne az atomreaktor balesetéhez.

Amikor 2011 márciusában, egy földrengés után a 12 méteres cunami lecsapott a fukusimai erőmőre, a TEPCO-t számtalan bírálat érte a helyzet kezelése miatt, Josidát viszont, aki nem engedelmeskedett az üzemeltetők parancsainak, úgy kezdték emlegetni, mint aki megakadályozta, hogy a sugárzás miatt Tokiót is ki kelljen telepíteni.

Az akkor 55 éves igazgató végig a helyszínen koordinálta a veszélyes mentési munkálatokat, amelyek fő célja a sérült reaktorok lehűtése volt, miközben az épületben több hidrogénrobbanás is történt és több utórengés is nehezítette a munkákat. Josida legemlékezetesebb tette az volt, amikor a TEPCO kifejezett utasítása ellenére továbbra is tengervízzel hűtette a reaktorokat. Az üzemeltető cég attól tartott, a sós víz teljesen tönkreteszi, elértékteleníti a reaktorokat.

Bár az igazgató végig nyugodt maradt a katasztrófa idején, utóbb bevallotta, végig féltette saját és munkásai életét. "Az első héten többször is arra gondoltam, hogy mind meg fogunk halni" - mondta újságíróknak. Josida ennek ellenére sosem gondol arra, hogy otthagyja az erőművet, és ezért még a miniszterelnökkel, Naoto Kannal is konfliktusba került.

"Mélyen fejet hajtok Josida vezetői képességei és határozottsága előtt" - írta Kan Josida halálhírére reagálva a Twitterén. "Bárcsak beszélhettem volna még egyszer az atomkatasztrófáról" - tette hozzá. Josida halálával sokkal nehezebb lesz utólag rekonstruálni a fukisimai eseményeket. Három évvel a katasztrófa után az erőmű balesetet szenvedett kettes számú reaktora körül még mindig túl nagy a radiokatív sugárzás ahhoz, hogy vizsgálatokat lehessen végezni a sértült reaktoroknál.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport