Több az öngyilkos katona, mint a háborús halott

2013.07.14. 16:20

Afganisztánban tavaly 44 brit katona vesztette életét, és közülük 40-en haltak meg akció közben. Ez idő alatt a szolgálatban lévő katonák közül 21-en, a veteránok közt 29-en vetettek véget az életüknek, derítették ki a BBC Panorama munkatársai.

Néhány katona családja arra panaszkodik, hogy nem kaptak megfelelő segítséget a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) leküzdéséhez. A brit védelmi minisztérium ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a katonáknál sokkal ritkábban fordul elő a poszttraumás stressz, mint a civil lakosság köreiben.

Eddig hét katona esetében erősítették meg a tényt, hogy tavaly megölték magukat, további tizennégy halálesetben még vizsgálják, hogy öngyilkosság történt-e.

A brit kormány nem vezet statisztikát arról, hogy a volt katonák közül mennyien követtek el öngyilkosságot. A Panorama stábja ezért levelet írt Nagy-Britannia összes halottkémjének, hogy megtudja az öngyilkosságban elhunyt katonák és veteránok nevét. Így tudták meg, hogy tavaly 29 veterán végzett magával.

A brit védelmi tárca szerint a PTSD a katonák 2,9 százalékát érinti, ami jobb arány, mint a lakosság köreiben. Az egykor Afganisztánban szolgált katonák közt az elmúlt három évben a duplájára nőtt a PTSD-s esetek száma, derült ki a minisztérium adataiból, amit a Panorama munkatársainak kérésére hoztak nyilvánosságra. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a 21 katona és a 29 veterán esetében milyen szerepe volt a PTSD-nek. Az orvosok szerint az öngyilkosságok okai ennél sokkal bonyolutabbak.

A bizonyítékok mindenesetre azt mutatják, hogy nagy a gond, ezért a katonai szakértők azt szeretnék elérni, hogy monitorozzák a veteránok öngyilkosságát is. A brit védelmi tárca elzárkózott attól, hogy egyedi eseteket vizsgáljanak meg, és közölte a BBC-vel, hogy 7,4 millió fontot szán minden érintett mentális kezelésére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport