Snowden állt Putyin és Obama közé

2013.08.07. 16:03

Hosszas hezitálás után Barack Obama úgy döntött, nem utazik Moszkvába. Az amerikai elnök a G-20 szeptember 5-6-án esedékes szentpétervári csúcsa után utazott volna el az orosz fővárosba egy négyszemközti találkozóra Vlagyimir Putyinnal. Megbeszélésekre ugyanakkor mégis sor kerülhet kettejük között, hiszen a G-20-on mindketten jelen lesznek.

Washington és Moszkva között a viszony már régóta feszült: nincs egyetértés a szíriai polgárháború rendezését illetően – a Kreml lényegében Bassar Aszad elnököt támogatva ellenzi a külső katonai beavatkozást, míg a Fehér Ház kész volna a szíriai lázadók fegyveres támogatására is –, vita van közöttük az amerikai rakétaelhárító rendszer európai telepítési terveivel kapcsolatban, konfliktust jelent a Washington által elfogadott Magnyitszkij-lista is. A rossz viszony legújabb fejezete Edward Snowdenhez kötődik: a múlt héten Moszkva menekültstátuszt biztosított az amerikai Nemzetbiztonsági Hatóság (NSA) egykori munkatársának, aki az amerikai globális megfigyelőrendszer működéséről számolt be.

A 30 éves férfi öt hetet töltött a seremetyjevói repülőtér tranzitépületében, mielőtt ő, majd az orosz hatóságok meghozták döntésüket. Washington csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Moszkva végül elutasította az amerikaiak Snowdenre vonatkozó kiadatási kérelmét.

Bár Obama moszkvai útjának lemondása véglegesnek tűnik, a Ria Novosztyi hírügynökség orosz diplomáciai forrásokra hivatkozva közölte: a meghívás továbbra is érvényben van. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója azt nyilatkozta, hogy a Kreml csalódott amiatt, hogy Barack Obama amerikai elnök lemondta a Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvába tervezett szeptemberi találkozóját. A Kreml úgy látja, hogy a döntés hátterében egyértelműen a Snowden-ügy áll. A kialakult helyzet azt jelzi, hogy az  Egyesült Államok "továbbra sem hajlandó az egyenjogúság alapján építeni a kapcsolatokat".