Szíria: összehangolt válaszról tárgyalt Obama és Hollande

2013.08.25. 23:44 Módosítva: 2013.08.26. 00:10

Összehangolt nemzetközi válaszról tárgyalt vasárnap este telefonon az amerikai és a francia elnök a szíriai állítólagos gáztámadással kapcsolatban. Többféle válaszlehetőség is szóba került - derül ki Barack Obama és Francois Hollande hivatalának közleményeiből.

Párizsi szerint Hollande kiemelte, hogy a támadásért minden valószínűség szerint Bassár el-Aszad elnök rezsimje a felelős. Úgy vélték, példa nélküli agresszióról van szó, amely közös reagálást kíván. A friss washingtoni közlések arra mutatnak, hogy az Egyesült Államok egyre közelebb kerül egy olyan döntéshez, amellyel katonai művelet indulhat Damaszkusz ellen.

Chuck Hagel védelmi miniszter kijelentette, hogy az amerikai erők készek fellépni a szíriai vezetés ellen, és azt is jelezte: az Egyesült Államok úgy pozícionálja katonai eszközeit, hogy azok képesek legyenek végrehajtani az elnök döntését, bármi legyen is az.

Hollande Obama előtt David Cameron brit miniszterelnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Kevin Rudd ausztrál miniszterelnökkel is tárgyalt. A francia miniszterelnök, Jean-Marc Ayrault egy vasárnap esti televíziós interjúban emberiesség elleni bűnnek nevezte a mérges gáz állítólagos szerdai bevetését. Hozzátette: követelni kell, hogy az ENSZ szakértői szabadon, gyorsan és teljes képet alkotóan ki tudják vizsgálni a Damaszkusznál történteket, és fény derülhessen az igazságra.

Ayrault nem tett ugyanakkor utalást arra, hogy Franciaország azonnal bármilyen lépést kezdeményezne. "Ha a vizsgálat befejeződik, a nemzetközi közösségtől várunk világos és határozott döntést. A Biztonsági Tanács össze fog ülni. A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy emberiesség elleni bűnt kövessenek el" - fogalmazott Ayrault a France 2 tévécsatorna műsorában.

William Hague brit külügyminiszter mindazonáltal vasárnap némi kétkedéssel nyilatkozott azokról az eredményekről, amelyeket az ENSZ-ellenőrök vizsgálata hozhat. Úgy vélte, reálisnak kell lenni, mivel a vegyi támadást igazoló bizonyítékokat már megsemmisíthették vagy meghamisíthatták, illetve maguktól is károsodhattak. Hague is megerősítette, hogy a brit kormányzat egyértelműen az Aszad-rezsimet tartja felelősnek a vegyi fegyverek bevetéséért.