A franciák a britek nélkül is odacsapnának

2013.08.30. 11:26 Módosítva: 2013.08.30. 17:13
Franciaország a britek nélkül is kész részt venni bármilyen akcióban Szíria ellen, miközben egyre inkább úgy tűnik, hogy Nagy-Britannia a csütörtöki parlamenti szavazás után nemcsak a jövő hét elejéig, hanem teljesen kimaradhat egy esetleges katonai beavatkozásból. A Fehér Ház még keresi a potenciális szövetségeseket. Az ENSZ vegyifegyver-szakértői már ismerhetik az elsődleges vizsgálati eredményeket, pénteken végeznek a mintavétellel Szíriában.

A BBC szerint Barack Obama amerikai elnök magyar idő szerint péntek délután öt körül a nemzetbiztonsági tanácsadóival értekezett. Azt nem tudni, most született-e döntés a beavatkozásról. Hamarosan azonban mindenképpen bejelentésekre lehet számítani: Ban Kimun ENSZ-főtitkár magyar idő szerint este hatra egyeztetésre hívta a Biztonsági Tanács öt állandó tagját, míg John Kerry amerikai külügyminiszter fél hétkor tarthat sajtótájékoztatót.

A Reuters forrásai úgy tudják, hogy pénteken nyilvánosságra hozzák azokat a hírszerzési jelentéseket, amiket Obama megkapott a vegyi támadásokról. Nagy-Britannia már csütörtökön nyilvánosságra hozta a saját információi egy részét. A török külügyminiszter Ahmet Davutoglu pedig azt mondta, hogy az Ankarának összegyűjtött hírszerzési adatok sem hagynak kétséget afelől, hogy Bassár el-Aszad felelt a támadásokért.

François Hollande francia elnök délelőtt bejelentette, hogy Franciaország Nagy-Britannia nélkül is részt venne egy Szíria elleni akcióban, írja a Reuters. Hollande kemény lépést szorgalmaz az Aszad-rezsim ellen, szerinte a vegyi támadások jóvátehetetlen károkat okoztak és nem maradhatnak büntetlenül.

Hollande ezzel megerősítette azt a feltételezést, amit különböző források már csütörtökön is jeleztek: Barack Obama amerikai elnöknek akkor sem kellene egyedül támadnia, ha nem várna a beavatkozást első körben csütörtökön elutasító britekre.

A brit képviselők leszavazták a beavatkozást, a második szavazást pedig csak akkor tarthatják majd meg, ha már eljöttek Szíriából az ENSZ vegyifegyver-szakértői. David Cameron miniszterelnök pénteken kiemelte, hogy a szavazástól függetlenül is „kemény válaszlépés" mellett fog kardoskodni, vagyis Barack Obama diplomáciai támogatására még számíthat. Sietett ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a kormány megértette a parlament döntését.

Péntekre így már a jövő hétre tervezett második szavazás eredménye azért is kérdéses lett, mert a kedden még a beavatkozást támogató, csütörtökön az ENSZ-ellenőreinek megkérdőjelezhetetlen bizonyítékaihoz kötő Munkáspárt vezetője, Ed Miliband pénteken már azt mondta a BBC-nek, hogy a katonai fellépés nem szerepel Nagy-Britannia lehetőségei között. Ehelyett „más megoldásokat" kell találni, hogy nyomást gyakoroljanak a szíriai rezsimre.

Philip Hammond brit védelmi miniszter a csütörtöki szavazás után is úgy vélte, távolmaradásuk sem befolyásolná a szíriai beavatkozás megkezdését. A BBC a rezsimen belüli forrásoktól úgy tudja, hogy Aszadék már azt is győzelemként értékelik, hogy a britek nem szállnak be egy esetleges akcióba.

Kormányzati forrásaik alapján amerikai lapok már a brit szavazás előtt és azóta is jelezték, hogy Barack Obama akkor is kész a beavatkozásra, ha a britek nem tudnak részt venni az akcióban. Chuck Hagel védelmi miniszter viszont hangsúlyozta, hogy továbbra is egy nemzetközi koalíciót összefogva gondolkoznak a beavatkozáson.

Ebben Franciaországnak kulcsfontosságú szerep jut, hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja közül így egyedül ők állnak ki teljes mellszélességgel akár a katonai akció mellett is. A Washington Post szerint ugyanakkor az amerikai hadseregben több vezetőnek is komoly fenntartásai vannak az amerikai közvélemény által elutasított légi csapással szemben.

Oroszország és Kína mereven ellenzi a beavatkozást. Csütörtökön az oroszok kezdeményezésére megint találkozott a BT öt állandó tagja, de nem közeledtek az álláspontok. Oroszország üdvözölte a brit parlament elutasító határozatát. Források szerint aktívan dolgoznak a háttérben, hogy elkerüljék a katonai akciót magukban foglaló forgatókönyveket.

Németország is bejelentette pénteken, hogy nem vesznek részt egy esetleges katonai akcióban. Németországban a lakosság többsége mellett valamennyi parlamenti párt is elutasítja az esetleges katonai beavatkozást Szíriában. Közben kisebb országok között is bővült a beavatkozást ellenzők köre, Viktor Janukovics ukrán elnök is leszögezte, hogy országa ellenzi a katonai beavatkozást Szíriában.

A Reuters szerint az ENSZ-ellenőrei már tudhatják az első vizsgálati eredményeket a vegyifegyver-támadás helyszínén gyűjtött minták alapján. Ezeket a teszteket már a damaszkuszi szállodában elvégezhették. A szakértők pénteken fejezik be a munkát, és szombaton már eljönnek Szíriából. Távozásukat egy nappal előrehozták, több forrás feltételezése szerint azért, mert már akár vasárnap indulhat a Szíria elleni akció.

Közben a felkelők állítása szerint a rezsim rakétákat szállított el feltehetően biztonságosabb helyet keresve Damaszkusz közeléből. Amerikai források szerint ugyanis a vegyi fegyvereket célba juttató eszközök fontos célpontjai lehetnek egy esetleges légi csapásnak.