Nem baleset, hanem gyilkos végezhetett Dianával

2013.08.31. 16:31 Módosítva: 2013.08.31. 18:21
Tizenhat évvel Diana halála után újra kinyitották a nyomozati aktákat. Legalábbis Sue Reid írónő kinyitotta, mert nem hagyja nyugodni a téma, és annak lehetősége, hogy a hercegné talán nem is egy szerencsétlenség áldozata lett, hanem gyilkosságé.

Korábban a Scotland Yard, a francia rendőrség és egy öt éve lezárult másik hivatalos nyomozás is arra jutott, hogy Diana, barátja Dodi al-Fayed és sofőrjük halálának oka az volt, hogy a sofőr ittas volt, és túl gyorsan hajtott, ezért autójuk egy párizsi alagút falának csapódott. A sajtóban hosszú ideig taglalt akkori verzió szerint a pár éppen egy paparazzo elől menekült a Ritz Hotelből párizsi szerelmi fészkébe. A balesetet egyedüliként túlélő testőr azt mondta, nem emlékszik a történtekre.

A hercegnéről, testőréről és a sofőrről készült utolsó fotó
A hercegnéről, testőréről és a sofőrről készült utolsó fotó
Fotó: Nicholas Razzell

Sue Reid azonban tanulmányozta a bizonyítékokat, beszélt a szemtanúkkal és a hozzátartozókkal, majd meglepő következtetésre jutott. Az állítólag katonai forrásokra is alapozott tézise szerint Dianát, párját és sofőrjét egy katona ölte meg 1997. augusztus 31-én.

Habár az N. katona néven emlegetett titkos forrás információi összeesküvés-elméletként hatnak, az írónő szerint lehet alapjuk. Szerinte ezt támasztja alá, hogy a 41 éves sofőr szülei könnyekkel küszködve elmondták neki: fiúk nem volt alkoholista, legfeljebb egy sört vagy egy rövidet döntött le néha. Az írónő az információk alapján azt is feltételezi, hogy a fotóriporter, aki elől a hírességek menekültek, a baleset pillanatában nem volt az alagútban. Ott volt viszont egy nagy teljesítményű fekete motor, amely biztosan nem paparazzókhoz tartozott.

A motoron és Dianáék kocsiján kívül egy fehér Fiat és egy sötét Peugeot volt még az alagútban. A szemtanúk szerint utóbbi olyan szorosan követte a hercegné Mercedesét, hogy a sofőrnek gyorsítania kellett. Ekkor a fehér Fiat Uno balról a jobb sávba szorította a Mercedest, a motoros pedig elhúzhatott. Amikor a fekete motor, amelyen két személy ült, már körülbelül öt méterre volt Diana kocsijától, utasa valamiféle fehér, vakuszerű fényt villantott hátra. Állítólag ez a lézerfény vakíthatta el Henri Pault, mielőtt az alagút egy pillérjének hajtott.

Egy francia szemtanú, aki az eseményeket a visszapillantó-tükrében látta, állítja: a motor a baleset után megállt, utasa lepattant a járműről, benézett az összetört autó ablakán, majd társa felé fordulva egyértelmű katonai karjelzést adott. A keresztbe tett, majd lefelé mozgatott kezek az informális katonai nyelvben azt jelentik: küldetés teljesítve. Az utas ezután visszaült a motorra, majd elhajtottak. A két személyt soha sem azonosították.

Üzenet

A korábbi nyomozások során akadt két név, amellyel  Sue Reid, és mások, akiket igazán érdekelt a történet, nem tudtak mit kezdeni. Ez az MI6-os egység két hivatalnokának a neve. A meg nem nevezett katona információi alapján ezek a tisztek a misztikus SAS-egység tagjai lehetnek.

A nevekkel Reid először nem sokkal a gyilkosság, vagy legalábbis a baleset után találkozott. A neveket postán, egy papíron kapta meg néhány sornyi szöveggel együtt. A levélben az állt, hogy az újságírónak érdemes lenne lenyomoznia a férfiakat, mert azok a legmagasabb szinten részesei voltak a hercegnő meggyilkolásának.

Egy névtelen üzenet nem volt elég bizonyíték a gyilkosságra, de amikor titkosszolgálati aktákban Reid ismét találkozott az MI6-osokkal, már nem hagyta nyugodni a dolog. Ezekből az aktákból viszont az is kiderült, hogy a titkos csoport nem akarta megölni a hercegnét, inkább csak rá akartak ijeszteni, és megértetni vele, hogy Dodi nem a megfelelő partner számára. Azt remélték, hogy sikerül eltörni a karját, vagy belső sérüléseket okozni, de komolyabban nem akartak ártani.

Ezen a héten a történet és a két név úgy került ismét előtérbe, hogy a moszkvai titkosszolgálat, pontosabban egy annak munkájáról szóló új könyv is felemlegette. A könyv szerint a gyilkosság estéjén a két diplomata Párizsban volt, és az orosz titkosszolgálat, az SVR nyomozni kezdett, hogy miért. A könyv szerzője Reidnek azt is elmondta, hogy a két ügynök a baleset után elhagyta a francia fővárost, illetve arról is beszámolt, hogy Diana telefonját már régebb óta lehallgatták a királyi család megbízásából; a hercegnő minden lépését titkos ügynökök figyelték. A könyv szerzője, és az SVR is biztos benne, hogy gyilkosság történt, méghozzá a brit királyi család megbízásából.

Kik és miért?

Az új feltevés szerint tehát a spicces sofőrt és a munkáját végző fotóst csak kikiáltották bűnbaknak, miközben befolyásos, nagy hatalmú személyek hivatali székeikből ügyesen eltakarták azt, ami valójában történt.

Az biztosan igaz, hogy a Károly hercegtől nemrég elvált szerelmes hercegné tüske lehetett a királyi család szemében, főleg, hogy akkor hat hete tartó románca komolynak tűnt. Diana még "legértékesebb tulajdonát", elhunyt apja mandzsettagombjait is szeretőjének ajándékozta, Dodi pedig egy gyémántokkal kirakott, "Mondj igent" feliratú eljegyzési gyűrűt szerzett be neki. A hercegné ezután állítólag azzal telefonálta körbe londoni barátait, hogy nagy meglepetéssel rukkol majd elő, ha hazaér. A pletykák szerint terhes volt.

Hogy Diana és Dodi gyereket vártak, a cikk szerint megerősítik az akkoriban készült fürdőruhás fotók, valamint az, hogy a hercegné halála előtt orvosnál járt terhességi vizsgálaton. Dodi multimilliomos apja is a mai napig állítja: augusztusban már számolt az érkező unokával.

Rejtély

A vizsgálatok során legalább 14 szemtanút nem kérdeztek meg a nyomozók, és további több mint 170 érintettet, köztük a Diana holttestét bebalzsamozó orvost sem kérdezték ki soha. Szintén nem kérdezték meg azt a radiológust sem, aki egy 6-10 hetes magzatot vett észre Diana méhében – írta Reid.

De a sofőr vérvizsgálati eredményeit sem várták meg a hatóságok, már pontos adatok hiányában is részeges disznónak bélyegezték. Holott Henri Paul három nappal a halála előtt járt kivizsgáláson, és a mája egészségesnek bizonyult, tehát a nyomozóknak nem volt okuk feltételezni, hogy alkoholista.

Az ügyben az alapfeltevés mindig is az volt, hogy a Mercedes körül haladó autókban és a motoron lesifotósok ültek. A baleset utáni hétfő reggelén a szerencsétlenség helyszínén már aranyszínű festéksprayvel felfújva virított a felirat: gyilkos paparazzo. A mai napig senki sem tudja, hogy ki festette ezt oda, és hogy a rendőrség miért nem akadályozta meg ebben – írja a cikk szerzője.

Augusztus 31-én, Diana halálának 16. évfordulóján még mindig sok londoni megemlékezik a hercegnőről. A virág talán már kevesebb, mint pár éve, a kérdés viszont nem.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport