Hangokat hallott a washingtoni ámokfutó

2013.09.17. 13:03 Módosítva: 2013.09.17. 15:52

Hangokat hallott a fejében, paranoid volt és alvászavarban szenvedett a hétfői washingtoni ámokfutás elkövetője, Aaron Alexis - közölték az AP-vel az amerikai nyomozóhatóságok kedden.

Alexis 12 embert agyonlőtt és tizennégyet megsebesített a haditengerészet washingtoni telephelyén, mielőtt a biztonságiak vele is végeztek volna. A 34 éves férfit augusztus óta kezelték mentális betegségei miatt, de a haditengerészet nem nyilvánította alkalmatlannak a szolgálatra a korábbi tartalékost. Ha így tettek volna, Alexisnek biztonsági ellenőrzésen kellett volna átesnie, amikor a nyáron szerződésesként újra dolgozni kezdett a haditengerészetnek.

Alexis motivációját egyelőre a csak találgatják a nyomozók. Egy barátja szerint azért ölt, mert vitába keveredett a fizetéséről azzal a vállalattal, amelyik alkalmazta, írja a CNN.

Amikor a lövöldözés elkezdődött, még nem lehetett tudni, hogy hány fegyveres támadta meg a telepet, de mire véget ért a dráma, a rendőrök azt közölték, hogy Alexis egyedül volt. Végül lelőtték őt. Miután a hatóságok beazonosították a férfit, és nyilvánosságra került a fényképe is, több teória kezdett keringeni arról, milyen ember volt: egyesek azt hangsúlyozzák, hogy rendszeresen meditált, és nyelveket tanult, mások egy hidegvérű gyilkost látnak benne.

Alexis a nyáron több haditengerészeti telephelyen dolgozott, de sehol nem volt vele probléma. A férfinek, mint szerződéses civilnek, volt fényképes belépőkártyája a washingtoni komplexumba, később a rendőröknek ez alapján sikerült őt azonosítaniuk.

A támadás napján Alexis egyszerűen leparkolt a telepen, besétált a 197-es számú épületbe, és tüzet nyitott. Az egykori tartalékos haditengerésznél egy AR-15-ös félautomata fegyver, egy 9 milliméteres kézifegyver és egy harmadik puska is volt.

Az, hogy Alexis ilyen könnyedén végezhetett egy tucat emberrel, felvet néhány kérdést az épületek és a telep biztonságáról. Tim Jirus, a haditengerészet parancsnoka a CNN kérdésére elmondta, a biztonsági rendszerek nem működtek megfelelően hétfőn, Alexis fegyvereit észre kellett volna venni az ellenőrzéseknél.

„A katonai állomány tagjaiként mindegyikünknek van belépőkártyája, amivel automatikusan elérésünk van az épületekhez. Ha viszont szerződéses vagy, akkor a biztonságiakon keresztül kell bejönnöd” – mondta Jirus. „Még ahhoz is igazolnod kell magad, hogy csak behajts vagy besétálj a bázis területére” – tette hozzá Mark Vandorff haditengerészeti kapitány.

A 197-es épületet, ahol a lövöldözés történt, fegyveres őrök védik, akik szintén meg kell, hogy vizsgálják, hogy a belépőnek van-e jogosultsága az épületben tartózkodni. „Vagyis ahhoz, hogy bejuss a 197-es épületbe, számos ellenőrzésen kell átesned" – foglalta össze Vandorff.

Alexisnek nem ez volt az első fegyveres bűnténye. 2010-ben már letartóztatták, amiért a saját lakásában lövöldözött. Állítása szerint annyi történt, hogy tisztítás közben elsült a fegyver. A texasi férfit ugyanakkor egykori szobatársa egy kedves, békés embernek írta le, aki gyakorló buddhista volt, és gyakran segített a buddhista templom körül. Fegyvert már ebben az időben is tartott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport