Viharsatuban Mexikó

2013.09.17. 11:59 Módosítva: 2013.09.17. 11:59

Már legalább negyven embert megölt Mexikóban két, egymással egy időben dúló viharfront. Az Ingrid hurrikán viharrá szelídült maradványai a közép-amerikai ország karibi partját dúlták, a Manuel nevet viselő trópusi vihar pedig a Csendes-óceán felé eső Acapulcóra és az üdülővárost körülvevő Guerrero államra csapott le – írja a BBC.

Ingrid mintegy 55 kilométeres óránkénti sebességgel, hétfőn érte el Mexikó keleti partjait, a készültség miatt az ország függetlenségi háborújának 203. évfordulójára emlékező ünnepségeket le kellett fújni, és összesen 6000 embert telepítettek ki a veszélyeztetettebb területekről. Az állami Pemex olajvállalat gyorsan evakuált három tengeri fúrótornyot, és az egész partvidéken leállította az olajkitermelést. A Veracruz állambeli Altotongában az eső által kimosott föld így is 12 embert temetett maga alá.

A helyi meteorológusok keddre a vihar eloszlásával számolnak, de a Miamiban székelő amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (National Hurricane Center – NHC) arra figyelmeztetett, hogy Ingrid még akár 35-38 centis csapadékot is tartogathat, ami újabb sárlavinákkal és özönvizekkel járhat.

Az Ingrid érkezését alig egy nappal megelőzően támadt a nyugati partra Manuel; az eső miatt kialakult áradások autókat ragadtak magukkal az érintett Guerrero államban, ahol 11 ember vesztette életét. A hatósági adatok szerint ráadásul 20 000 ember háza maradt elektromosság nélkül, és a tartomány fővárosa, Acapulco repterét is le kellett zárni.

A mexikói meteorológiai szolgálat szerint ilyen kettős vihar utoljára 1958-ban fordult elő az országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport