Zsolnayt is mentenek Costa Concordiáról

2013.09.18. 14:13

Miután újra függőlegesbe állították a tavaly elsüllyedt Costa Concordiát, hamarosan felszínre hozzák a kabinokban levő százötven széf tartalmát, amit visszajuttatnak a tulajdonosoknak. A hajó tömve van műtárgyakkal, köztük Zsolnay kerámiavázák és századfordulós budapesti kávéházi szervizek is vannak a hajón.

A hajó egyenesben áll, de még nem úszik, hanem a tengerfenékre épített mesterséges alapzaton nyugszik. 1180 cementeszsákot fektettek a fenékre, és egy acélszerkezetet is építettek ide. Ehhez rögzítették acélsodronyokkal a hajót, a következő lépésben ezeket fél méter átmérőjű csövekre cserélik majd, és felkészítik a roncsot, hogy állja a téli hullámzást is. A hajó ugyanis csak jövő nyár elején tűnik majd el a Giglio sziget partjától.

A téli felkészítés keretében újabb cementeszsákokkal veszik körbe a hajóvázat, és nem ürítik ki a hajótestet: vízzel telve marad egész télen a hajó alsó része, és itt marad a hajóval együtt elsüllyedt száz tonna élelmiszer is. Ezeknek az eltávolítása ugyanis a szakemberek szerint meggyengítené a hajót, és kevésbé állna ellen a téli időjárásnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport