Angliába vágyik elsősorban a magyar diák

2013.10.01. 13:35

Az Egyesült Királyság alapképzései iránt érdeklődik a legtöbb középiskolás - derül ki az engame.hu kutatásából. Nem meglepő az eredmény, ugyanis a skót bachelor képzések ingyenesek, Angliában pedig nagyon kedvező konstrukciójú hitellel finanszírozható a tandíj. Az Egyesült Államok is vonzó a diákok számára, de a bachelor képzések irreálisan drágák, ráadásul diákhitelt csak az amerikai állampolgárok kaphatnak.

Ezen kívül az amerikai undergraduate felvételi vizsga (SAT) és az esszé alapú jelentkezési anyagok nagyjából ötször akkora időt, energiát és pénzt igényelnek, mint egy európai jelentkezés esetében. Az Egyesült Királyságban a maximálisan megjelölhető öt képzés jelentkezési díja összesen 23 font (kb. 8100 Ft), míg az USA-ban iskolánként 50-150 dollár (11 ezer Ft - 33 ezer Ft).

Németországot, Ausztriát, Hollandiát, és Dániát a kis számban elérhető angol nyelvű bachelor képzések miatt választják kevesebben. A  mediterrán országok és Franciaország felsőoktatása pedig kevésbé versenyképes.

A tudományterületek közül a gazdasági képzések a leginkább, az orvosi és jogi képzések a legkevésbé népszerűek. Ez annak is köszönhető, hogy a külföldi orvosi képzésekre gyakran jellemző a kvótás rendszer, amely az adott ország diákjait hozza előnybe. Illetve az Egyesült Királyságon kívül nagyon nehéz angol nyelvű orvosi képzéseket találni (az USA-ban egy med school tandíja több tízezer dollárba kerül). A jogi képzések pedig az egyes országok különböző jogrendszere miatt jóval nagyobb elköteleződést igényelnek.