Síremlék a Szahara kellős közepén

2013.11.05. 16:23 Módosítva: 2013.11.05. 18:18

Szép, de szomorú történetet mutat be a Viralnova szerzője, ami azóta keresztül-kasul bejárta az internetet. Az újságíró figyelmét egy barátja hívta fel azokra a koordinátákra, amelyekre a Google Maps-ben rákeresve, majd a látottaknak utánamenve egészen elképesztő sztorira bukkant rá.

Az Union de transports aériens (amely 1992-ben az Air France-szal olvadt össze) 772-es járata a Kongói Köztársaság fővárosa, Brazzaville és Párizs között járt menetrendszerűen. A repülő 1989 szeptember 19-én felszállt Brazzaville-ből, eljutott Csád fővárosába, N'Djamenaba, de sose ért Párizsba: 46 perccel a csádi felszállás után a repülőn bomba robbant, és a gép a nigeri Bilma közelében a Szaharába zuhant.

A támadást hat líbiai állampolgár követte el: az öngyilkos merényletnek 155 utas és a gép 15 tagú legénysége esett áldozatul. A merénylet indítéka az lehetett, hogy a franciák Csádot támogatták Líbia Csád elleni háborújában.

A támadás után 18 évvel az áldozatok hozzátartozói elhatározták, hogy emléket állítanak az elhunytaknak. A síremléket a hozzátartozók családjainak szervezete a helyiek segítségével építette fel.

Az építés költségeit részben abból a 170 millió dolláros összegből fedezték, amelyet a líbiai kormány fizetett ki az áldozatok hozzátartozóinak. A síremléket 2007-ben építették, összesen két hónap alatt. A kör szegélyén mind a 170 áldozat emlékére egy-egy törött tükröt helyeztek el.

A síremléket kézzel építették, és a 70 kilométeres távolságból odaszállított fekete köveket használták a csaknem 61 méter átmérőjű kör kirakásához. A Ténéré régió a világ egyik legelhagyatottabb helye: a Szahara közepének déli részén fekvő óriási homoklapály, amely Niger délkeleti területeitől Csád nyugati részéig nyúlik.

A síremléket Google Earth-ben és Maps-ben is látni lehet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport