Irán bejrúti követségénél robbantottak

2013.11.19. 11:40 Módosítva: 2013.11.19. 13:53

Legalább huszonhárom ember meghalt, száznegyvennél is többen megsebesültek két robbantásban az iráni nagykövetségnél a libanoni fővárosban, Bejrútban, írja a BBC. Több forrás szerint az iráni kulturális attasé életveszélyesen megsérült, de az is lehet, hogy meghalt. Az épületen belül senki sem sérült meg.

A tévéfelvételeken kiégett autók láthatók, a háromemeletes épület kapuja gyakorlatilag megsemmisült. Az AP és libanoni források szerint az első robbantást egy öngyilkos merénylőre erősített pokolgép okozta, a második viszont már egy sokkal erősebb autóbomba volt.

A libanoni székhelyű Abdalláh Azzám Brigádok szunnita csoport jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A dzsihadista szervezet közel áll az al-Kaidához.

Irán a libanoni síita fegyveres szervezet, a Hezbollah egyik legfontosabb támogatója, a nagykövetség a szervezet egyik fellegvárának számító Dzsanában van. Az elmúlt hónapokban több támadás is érte Bejrútnak ezt a részét.

A szíriai polgárháború Libanonban is kiélezte a szektariánus törésvonalakat. A libanoni kormány szerint a robbantásokkal üzenetet akartak küldeni. Augusztus közepén 27 ember meghalt, amikor autóba rejtett pokolgép robbant Bejrútban, feltehetően egy szunnita elöljáró volt a célpont.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport