Az NSA a pornónézési szokásokat is figyelte

2013.11.27. 19:47

Újabb adatok kerültek nyilvánosságra az Egyesült Államokban júniusban kirobbant megfigyelési botrányban. Az Edward Snowden nevéhez köthető kiszivárogtatások legutóbbi hulláma során kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hat muszlim személy internetes pornófogyasztási szokásait rögzítette. A tavaly októberi jelentésben egyik megfigyeltet sem vádolják terrorizmussal, ennek ellenére mégis lejárató információkat gyűjtött róluk az NSA. Az ügynökség szerint mindegyik személy külföldön él, egyiküket azonban amerikaiként azonosítják, ami vagy tényleges állampolgárságot vagy az illető korábbi lakhelyét jelöli. Az USA­-ban egyébként csak az amerikaiak élveznek alkotmányos védelmet, a külföldiekre ez nem vonatkozik.

A hat megfigyeltet a közösségi médiában is hangoztatott radikális nézetei tették gyanússá az NSA szemében. Az ügynökség három angolul beszélő személy kapcsolati hálóját is megvizsgálta, amiből kiderült, hogy az ismeretségi kör mindössze 7 százalék­a áll kapcsolatban valamilyen szélsőséges csoporttal, terrorista cselekmények elkövetésével pedig még ennél is kevesebb vádolható. Míg a hivatalos szervek azt állítják, hogy mindent meg kell tenni a fenyegetettség elkerülése érdekében, az American Civil Liberties Union (ACLU) jogvédő szervezet szerint aggályos, hogy a NSA gyakorlatilag bármilyen személyes adathoz hozzáférhet.

A személyes adatokkal történő visszaélés korántsem példa nélküli az Egyesült Államok történetében. A leghosszabb ideig hivatalban lévő FBI igazgató, J. Edgar Hoover idején, a hatvanas években vált bevett gyakorlattá vált lehallgatások során kínos információkat gyűjteni a vezetőség ellenségeiről. Napjainkban ugyanezzel vádolják Keith B. Alexander­t, az NSA igazgatóját.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport