Rengeteg robbantás Irakban, sok halott

2013.11.27. 17:33 Módosítva: 2013.11.27. 17:33

Legalább huszonheten meghaltak szerdán Irakban különböző merényletekben, és rábukkantak tizenkilenc, kivégzésszerűen megölt ember holttestére is, írja az MTI.

Az egyik merénylet egy temetésen történt, kilenc gyászoló életét vesztette, huszonegyen megsebesültek. A támadást napnyugta előtt követték el az iraki főváros nyugati részén, a túlnyomórészt szunniták lakta Abu Graib településen.

Egy másik merényletet az ország nyugati részén található Ramádiban hajtották végre egy rendőrörs ellen. Itt egy robbantásos és lőfegyveres merénylet történt, és ezekben legalább nyolc rendőr meghalt, több mint húsz pedig megsebesült – közölte egy rendőrségi forrás.

Pokolgép robbant Bagdad egyik déli kerületében, Dorában is, két ember meghalt, további öt pedig megsebesült.

Ugyancsak Dorában két elhagyatott helyen rábukkantak tizenkilenc agyonlőtt ember holttestére. Kezük és lábuk össze volt kötözve, egyeseknek a szemét bekötötték. A 25 és 35 év közötti férfiakat fejbe, illetve mellkason lőtték. Azonosítani egyelőre nem tudták őket. Ez a fajta tömegmészárlás az iraki felekezetközi erőszakhullám legsúlyosabb, 2006 és 2007 közötti időszakára emlékeztet.

A temetésen elkövetett merényleten kívül aknavető-támadás érte a főváros délnyugati részét. A három aknagránát két ember halálát okozta, öten megsebesültek. Fegyveresek megöltek egy embert, másik hármat pedig megsebesítettek egy délkeleti kerületben. Egy, aziraki-szíriai határ közelében fekvő településen út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában egy katona meghalt, egy pedig megsebesült.

Az idei a legvéresebb év Irakban 2007 óta, amikor az ország a polgárháború szélén állt. Csak októberben közel ezer, novemberben eddig csaknem háromszáz halálos áldozatot követelt a vallási erőszak. A terrorakciókért elsősorban a szunnitákból álló al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet teszik felelőssé, amely eretnekeknek tartja a síita iszlám követőit, és harcot folytat aziraki síita kormány megdöntéséért.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában a szomszédos Szíriában folyó polgárháború is szerepet játszik, amely az iraki társadalmat is megosztja, és felerősítette a vallási szembenállást szunniták és síiták között.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport