Kiszorítják a kijevi tüntetőket

2013.12.09. 13:57
Farkasszemet néznek egymással a kijevi Függetlenség tér (Majdan) tüntetői és a köréjük vont rendőrség. Itt nem változott a helyzet, de a kormány székházánál hétfőn délután négy körül a rendőrség megkezdte a tiltakozók kiszorítását. A tüntetők a kormány leváltását és új választásokat követelnek, miután a vezetés nem írta alá az EU-val a társulási szerződést. A kormány tárgyalást kínál keddre, ám eközben a rendőrség megrohanta a Batykivscsina székházát és akadozik az ellenzéki hírportálok működése is. A rendőrség keddre meg akarja tisztítani a fővárost az ellenzéki barikádoktól. Éjfélkor állítólag a városháza bevételére készül.

Cikkünk folyamatosan frissül

Fontosabb részletek
  • Három hete indultak meg a tüntetések Kijevben, miután az ukrán kormány elállt az EU-val kötendő társulási szerződés aláírásától.
  • A tiltakozás november 30 után vett új lendületet, amikor a rendőrök megrohamozták a Függetlenség téren (a Majdanon) lévő sátortábort. Tiltakozásul másnap százezrek mentek utácra.
  • Az ellenzék ezután már nem csak az EU-s szerződés aláírását követelte, de azt is, hogy mondjon le a kormány és Viktor Janukovics államfő írjon ki új elnök- és parlamenti választást. Erre keddig adtak időt.
  • A kormány válaszul a tüntetés leállítását követelte, cserébe tárgyalást javasolt.
  • Vasárnap hivatalos források szerint 60 ezer, ellenzékiek szerint félmillió ember vonult utcára a kormány ellen tiltakozva.
  • Hétfő délután a rendőrség megkezdte a tüntetők kiszorítását a Majdantól távolabb eső pontokon, eddig komolyabb összeütközés nélkül, a helyzet azonban robbanásveszélyes.
 

Megkezdte a rendőrség a tüntetők kiszorítását a kormány székháza elől. A hatóságok szerint szó sincs támadásról, csupán megtisztítják a teret, lehetővé teendő a kormány munkáját. A tüntetők barikádját a rendőrség hamar át is törte, de közvetlen összecsapásra a tüntetőkkel nem került sor.

Este roham?

A Majdanon egyelőre nincs változás, zene szól a pódiumról, ám a városházán elkezdtek felkészülni a rendőri rohamra – jelentette helyszínről tudósítónk Bodolai László. Kárpátaljai tüntetők azonban tudni vélik, hogy a rendőrség magyar idő szerint este ötkor a Majdan ellen is megindítja a rendőri akciót. Erre eddig nem került sor.

Az ellenzéki vezetők beszámolói szerint több helyen is megindult a rendőrök sorfala, nem csak a kormány székháza előtt, de mindenütt, ahol csak kisebb tiltakozó csoport áll, így a parlamenthez közeli Sovkovicsna és a Hrescsatikra vezető Ljuteranszka utcákon is. „Megkezdődött a tüntetők kiszorítása ott, ahol elzárták a forgalmat. Az akció ellenállás nélkül zajlik” – tudatta az Interfax-Ukrainával egy belügyminisztériumi forrás.

Az ellenzéki tüntetést összefogó pártok – a Vitalij Klicsko vezette Udar (Ütés), a Julia Timosenko mögött álló, most lényegében Arszenyij Jacenyjuk irányította Batykivscsina (Haza) és az ultranacionalista Szvoboda (Szabadság) – vezetői felhívták a figyelmet a békés ellenállásra. „Nem ütünk meg egyetlen rendőrt sem, nincsenek fegyvereink és különleges eszközeink” – jelentette ki Jacenyjuk.

Bejöhet a trükk

Klicsko a nap folyamán arról szólt, hogy a kormány pszichológiai nyomás alá akarja helyezni a tüntetőket a tér köré vont rendőri erőkkel. „Fokozatosan ürül ki a tér, szép lassan szivárognak el a tüntetők a Majdanról” – adta hírül tudósítónk, jelezve, hogy a rendőri erődemonstráció úgy tűnik sikerrel apasztja a tiltakozók tömegét. A pszichológiai hadviselésnek más eleme is van: „Azt a pletykát terjesztik, hogy ha a rendőrség megindul, akkor mindenkit bevisznek és felforgató tevékenységért 5-10 évre börtönbe csuknak” – írta az Indexnek Oleg Sinkarenko fotoriporter a helyszínről.

A nők és gyerekek jobb, ha elmennek

Délben még a Függetlenség térre (a Majdanra) hívta a tüntetőket Vitalij Klicsko, ám egy órával később az ellenzék egyik vezérévé avanzsált egykori világbajnok bokszoló már arra kérte a kormány ellen tiltakozókat, hogy küldjék el onnan a nőket és a gyermekeket. Egyelőre azonban nem csak, hogy maradtak nők a téren, de a tiltakozások egyik kemény magját adó egyetemisták közül a lányok az őket körbe zárt rendőrök közelébe mentek, és felolvasták nekik a rendőrök hivatalos esküjét. Tudósítónk még órákkal később is látott korzózni a Hrescsatikon a Majdan közelében szülőket kisgyermekeikkel. „Elég sok bolt biztonságból bezárt, de a Zara például nyitva van".

„A hatalom ránk akar ijeszteni, de nem hagyjuk magunkat” – mondta az UDAR (Ütés) párt élén álló Klicsko. A helyzet azonban feszültebb, mint az elmúlt hét során volt. Akkor úgy tűnt, a kormány hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a tüntetőket képviselő három ellenzéki párttal. Ebből péntekre csupán a kölcsönös ultimátumok maradtak: a Batykivscsina, az UDAR és a Szvoboda keddi határidővel a kormány menesztését követelte és azt, hogy Viktor Janukovics elnök írjon ki új parlamenti és elnökválasztást. A kormány pedig azzal állt elő, hogy a tüntetők öt napon belül oldják fel a kormányzati épületek blokádját.

Vasárnap éjjel titkos értekezletet tartott Viktor Janukovics ukrán elnök és környezete. A terv szerint a határidő lejárta után dönti el az államfő, hogy az ellenzék tevékenységétől függően mit tesz.

Hétfő reggelre kitört néhány, rohamrendőröket szállító autóbusz arról a Kijev környéki támaszpontról, amelyet napok óta blokád alatt tartanak a hatalomváltást követelő tüntetők – írta az MTI.

Feltételezések szerint nem kizárt, hogy rohamra készülnek a tüntetők által melegedőnek elfoglalt épületek, közöttük a városháza ellen. Egy másik feltételezés szerint a kormányzati negyed megtisztítására készülnek a hatóságok. A rendőrség speciális egysége, a „Berkut” szerint nincs erre parancsuk. A parlament, a kormány, illetve az elnöki hivatal épületéhez vezető utcákat vasárnap szállták meg a több százezres demonstráción résztvevő, hatalomváltást követelő tüntetők.

Az ellenzék másik vezetője, Arszenyij Jacenyuk kijelentette, hogy az ellenzék megvédi a Majdant, és ellenáll a különleges rendőri alakulatok támadásának . A bebörtönzött exkormányfő, Julija Timosenko mögött álló Batykivscsina (Haza) párt frakcióvezetője azonban hozzátette, egyelőre nem számít rá, hogy a rendőrség megtámadná a Majdant. Jacenyjuk szerint a körülöttük kialakult rendőri gyűrű és a metrómegállók lezárásának célja, hogy ne juthasson a térre élelem és tűzifa, ami nélkül különösen nehézzé válik a demonstrálók helyzete.

A kormány kihűtené a Majdant

„Egyelőre minden nyugodt, nem úgy tűnik, hogy rohamra készülne a rendőrség” – erősítette meg az Indexnek a térről Tarasz. A Szvoboda aktivistája szerint a rendőri gyűrű nem befolyásolja a Majdan tüntetőinek helyzetét, bár kisebb kellemetlenséget okoz az oda vezető metrómegálló lezárása. Idézte a Szvoboda elnökét, Oleg Tyahnibokot is, aki szerint a hatalom a rendőrséget nem akarja bevetni, csupán pánikot szeretne kelteni a tüntetők körében. „Élelem és tüzifa is van elég, ha nem lesz, akkor is megtaláljuk a módját az utánpótlásnak” – mondta talányosan Tarasz.

A tüntetés a hétvégén újabb lendületet kapott: a hatalomváltásért és Ukrajna európai integrációjáért összehívott vasárnapi demonstráción részt vevők létszámát a különböző becslések ötszázezer fölé teszik, a szervezők szerint pedig elérte az egymilliót is, a rendőrség számukat 60 ezerre becsülte. A téren hétfő délután becslések szerint 8-15 ezren voltak.

„Békés emberek állnak a téren, nem kell őket őrizni” – jelentette ki Klicsko, kérdőre vonva Vitalij Zaharcsenko belügyminisztert, hogy milyen céllal rendelte a Majdan köré a „Berkut” egységeit. A rendfenntartók sepciális egységénél közölték, hogy feladatuk csupán a közrend fenntartása.

Rengeteg rendfenntartó

Bár a múlt héten még nem volt rendőri erő a Majdan körül – sem az előtte futó Hrescsatik sugárúton, ahol a tüntetők által elfoglalt városháza is áll – a városban már korábban is látványos volt a biztonsági készültség: a parlamentnél a tüntetők távoltartására felállított rendőrkordon közelében több tucat busz állt, néha a parlament előtt – ahol a kormánypárt fő erejét adó Régiók Pártja (PR) hívei tüntettek felállítva a maguk sátortáborát – rendszeresen elvonult egy-egy rendőri osztag, 30-50 rendőrrel.

Jelenlétük mostanra sokkal nyilvánvalóbb lett az ukrán fővárosban. Hétfőn már a Hrescsatikon is rendőrkordon állt fel a városháza előtt. Az épület azonban így is szabadon megközelíthető, a tüntetőket ebben semmi sem akadályozza – közölte a helyszínről tudósítónk, Bodolai László. Elmondása szerint már a parlamentnél lévő rendőrkordonon sem engednek át senkit, így az épületet nem lehet megközelíteni.

„A rendőrkordonok szabadon el lehet menni a Majdan felé, ám a téren a tüntetők barikádjánál már nehezebb az átjutás” – mondta tudósítónk. A tiltakozók – akik éjszakára korábban is bezárták a barikádot – szűk helyet hagytak az átjutásra, láthatóan tartva a rendőri rohamtól. Az utat távcsövekkel is figyelik a Majdan védői, akik az utóbbi napokban rendszeresen gyakorolták a falanxok gyors kialakítását. AHrescsatikra nyíló utcák némelyikét lezárták a rendőrök, bár meglepő módon egy helyen ezt háttal a térnek tették. „Úgy tűnik, mintha a tüntetők esetleges utánpótlását akarnák megakadályozni” – vélte tudósítónk. A Majdanhoz azonban más utcákról egyelőre le lehet jutni.

Brüsszel továbbra is aktív

Sajtóhírek szerint több EU-tagország nagykövetségének munkatársa jelenleg is a Majdanon van, ahová a múlt héten Guido Westerwelle német külügyminiszter is ellátogatott.

Kedden érkezik az ukrán fővárosba Catherine Ashton. Az EU kül- és biztonságppolitikáért felelős főképviselője Janukoviccsal fog tárgyalni.

George Clooney is a tüntetőkkel van

Bár a brazíliai Krisztus-szoborra csak fotoshoppal került kék-sárga szalag – a szerzője egy nappal később vallotta be a trükköt, miután több ellenzéki párt is hivatkozott a nem létező riói szolidaritási akcióra – Hollywoodban már sikerült támogatókat szerezni: George Clooney egy perces videóban méltatta a valódi demokráciáért kiálló bátor kijevi tüntetőket.

Oscar-díjas tudósító

Az orosz állami médiumok egy része a tüntetéseket irányított csürhe gyülekezetének állította be. A tüntetések helyszínén az Indexnek is több tüntető jelezte: nem szívesen látják az orosz állami televíziók munkatársait. Különösen azután, hogy a Rosszija 1 csatorna hírműsorának vezetője, Dmitrij Kiszeljov arról szólt, miként veszítené el a kontrollt Ukrajna vezetése az ország felett, ha aláírná a társulási szerződést az EU-val, ahelyett, hogy közelítene az orosz-belarusz-kazah Vámunióhoz (TSZ). A nyilatkozat után a hírműsor egyik tudósítója a Majdanról bejelentkezve élőben vett át kényszeredetten egy Oscar-díjat, amit az tudósítást meghekkelő ukrán újságíró Kiszeljov teljesítményéért adott át.

Volt elnökök kínálnak kiutat

Hétfőn egy kerekasztal összehívását javasolta Ukrajna első elnöke, ahol az ellenzék és a kormány képviselői tárgyalnának a feszültség enyhítéséről. Leonyid Kravcsuk felvetését támogatta Viktor Janukovics elnök is.

A javaslat jól jön, bár Janukovicsnak a napokban már okozott némi kellemetlenséget Kravcsuk, valamint a két másik exelnök, Leonyid Kucsma – aki a 2004-es narancsos forradalom idején Janukovicsot támogatta utódjául – és a kilenc évvel ezelőtti tiltakozási hullám nyomán végül hatalomra jutott Viktor Juscsenko is. A három volt államfő a múlt héten közös közleményt fogadott el, amelyben kiálltak az EU-integráció mellett és nehezményezték, hogy a kormány elállt az EU-val való társulási szerződés aláírásától. Kravcsuk, Kucsma és Juscsenko keddre külön is összeülnek a helyzet megvitatására.

Mégsem borul fel a kerekasztal

A rendőri fellépés után nehéz elképzelni, hogy az ellenzék tárgyalóasztalhoz ülne kedden Janukoviccsal. „A szögletes fogdába nehezen fér be a kerekasztal” – ironizált Jacenyjuk. A Batykivscsina frakcióvezetője beszámolt arról is, hogy a rendőrség betört a Batykivscsina székházába is. „Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat  (SZBU) fegyveresei törtek be, mindenféle figyelmeztetés nélkül” – mondta az Indexnek a Batykivscsina kijevi sajtósa. Lilja Martinyenko szavaiból kiderült, hogy az akcióban senki sem sérült meg, a párt számítógépeit azonban elvitték. „Úgy tűnik, ez volt a legfontosabb céljuk a támadással” – mondta a sajtós. Martinyenko szerint azonban mindezek után sem állt el a párt attól, hogy részt vegyen a holnapi kerekasztal tárgyalásokon. „Hogy lesz-e eredménye, az más kérdés. De fontosnak tartjuk, hogy az egyház és más társadalmi szervezetekkel együtt mi is megjelenjünk a tárgyaláson.”

Keddre vége lesz

Rendőrség források szerint a belügyi erők éjfélkor megkezdik a városházán működő ellenzéki bázis felszámolását és keddre a városban felszámolna minden barikádot.

Az elmúlt napokat mindvégig a kijevi városházán töltő Martinyenko szerint az épületben a helyzet olyan, mint eddig – sok, az ország távolabbi részéről érkezett tüntető ott pihen, az épületben ingyenkonyha, orvosi ellátás működik és zajlik a pénzgyűjtés a tiltakozás fenntartásához – ám a hangulat feszültebb, mint korábban. A Majdanon este is hasonlóan feszültséggel vegyes nyugalom volt jellemző. Martinyenko szerint nem meglepő, hogy kevesebben vannak a téren, mint napközben. Nem csak a hideg miatt, de azért is, mert az ellenzéki meghívásnak megfelelően sok nő és gyermek is elhagyta a helyszínt.

Cenzor alatt a Censor.net

A Batykivscsina épületében van Censor.net hírportálja is. Főszerkesztője a Facebookon fakadt ki, hogy az SZBU emberei az ő irodájukat is megtámadták. Jurij Butuszov elmondása szerint a szerkesztőség egész szerverparkját és több ember személyes holmiját is elvitte a hatóság. Szerinte semmilyen jogi eszköze nem volt arra a biztonsági szolgálatnak, hogy betörjenek hozzájuk és bármit is elvigyenek. A híroldal azóta nem elérhető. „SOS, elfoglaltak minket. Betörik az ajtókat, mindent felforgatnak. az udvaron és az emeleteken megy a nagy sisak-show” – idézte a Liga.net az egyik újságíró sms-ét a helyszínről.

Másik két ellenzéki médium is elhalkult. A Vecsernije vesztyi és az INTV irodáit is megszállták. Hackertámadás miatt leállt a Batykivscsina és a Szvoboda oldala is, és akadozik az 5-ös tévécsatorna szájtja is.