A karácsonyi mise után robbantottak Bagdadban

2013.12.25. 11:09

Legalább 38 ember, többségében keresztények életét oltotta ki két pokolgépes merénylet szerdán az iraki fővárosban, de nem egyértelmű, hogy a terrorcselekmények kifejezetten keresztények ellen irányultak-e karácsony napján, írja az MTI

Mindkét autóbomba Bagdad főleg keresztények lakta negyedében, ad-Dúrában robbant. Az egyik gépkocsi egy keresztény templom közelében repült a levegőbe, kioltva legalább 27 ember életét, többségében a karácsonyi miséről távozókat. A másik, autóba rejtett robbanószerkezet egy fedetlen piacon lépett működésbe, 11 embert küldve a halálba. A sebesültek száma a két helyszínen együttesen elérheti a hetvenet. 

A bagdadi rendőrség először még azt közölte a Szent János templomhoz közeli robbantásról, hogy annak célpontját a keresztény hívek képezték, később azonban a belügyminisztérium szóvivője úgy "pontosította" a tájékoztatást, hogy a célpont a templom melletti zsúfolt piac volt. A célba vett körzetben muzulmánok és keresztények élnek egymás mellett - hangoztatta a szóvivő az AFP-nek. 

A francia hírügynökségnek egy asszír keresztény pap is azt mondta, hogy a terrorcselekménynek "semmi köze" a robbantás helyszínéhez közeli templomhoz.  A támadások elkövetését nem vállalta magára egyetlen szervezet sem.

A félmilliósra tehető iraki keresztény kisebbség tagjai gyakran kerülnek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló csoportok és más lázadószervezetek célkeresztjébe, azok azonban előszeretettel támadnak meg bármilyen nyilvános helyet, ahol sok ember tartózkodik, hogy a lehető legnagyobb legyen az áldozatok száma, és ezáltal megingassák a hatóságok iránti bizalmat és szembeállítsák egymással a lakosság különböző rétegeit. 

Az idei év gyászosan alakult Irakban, öt éve nem tapasztalt mértéket öltött az erőszak. Az al-Kaidával szövetséges szunnita lázadók egyre több támadást hajtanak végre a síita Núri al-Máliki miniszterelnök kormánya és támogatói ellen. Az év eleje óta ENSZ-becslések szerint több mint 8000 ember vesztette életét különböző erőszakos cselekményekben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport