Robbanás Volgográd pályaudvarán

2013.12.29. 11:03 Módosítva: 2013.12.29. 20:20

Közép-európai idő szerint délelőtt háromnegyed tízkor robbantás rázta meg Volgográd forgalmas pályaudvarát. A hivatalos hatósági adatok szerint legalább tizenhat ember meghalt. Két sérült a kórházban halt meg, a helyi kórházakban 38 sérültet kezelnek, öt embert a helyszínen láttak el az orvosok.

Robbanás Volgográd pályaudvarán

A Ria Novosti hírportál korábban azt írta rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy az egymillió lakosú, dél-oroszországi városban az áldozatok száma a hivatalos adatnál is több: 18 halott és negyven sérült van. Az első hírek szerint egy nő követte el az öngyilkos merényletet, de a videofelvételek alapján megállapították, hogy férfi volt a tettes.

Egy meg nem nevezett orosz belügyi forrás szerint egy szláv férfi akarta hátizsákjában átvinni a robbanószerkezetet a központi vasútállomás bejáratánál elhelyezett biztonsági kapun. Ebben akadályozta meg őt egy rendőr, amikor meg akarta vizsgálni a csomagot. Éppen akkor haladt el mellettük egy nő (őt hitték eredetileg a merénylőnek), amikor a férfi felrobbantotta a pokolgépet. A legfrissebb információk szerint tíz kilogramm trotil robbanóerejét is meghaladta a robbanószerkezet, amelynek a pusztító hatását fémreszelékkel növelték.

A helyszínen találtak egy fel nem robbant gránátot és egy pisztolyt is, amely feltételezhetően a férfié volt. Egy másik belügyi illetékes az észak-kaukázusi szövetségi körzetből megerősítette a feltevést, hogy férfi és nem nő követte el a terrorcselekményt. A Rosszija 24 állami hírtelevízió értesülései szerint ugyanakkor ketten is lehettek a merénylők.

Orosz sajtójelentések szerint az észak-kaukázusi Dagesztánban is robbantások voltak. A köztársasági fővárostól, Mahacskalától délre fekvő Derbent város két nagy szupermarketénél is működésbe lépett egy-egy robbanószerkezet. A dagesztáni rendőrség cáfolta, hogy bárki megsérült volna, és szerinte nem terrorcselekményről, hanem üzleti leszámolásról lehet szó.

Oroszország déli régiójában sok hasonló támadás történt az utóbbi években, ezek többnyire iszlamista lázadókhoz köthetők és összefüggnek Csecsenföld szeparatista törekvésével. Pénteken egy népszerű üdülővárosban, Pjatyigorszkban robbant autóba rejtett pokolgép, október végén Mahacskalában volt két támadás. Volgográdban pedig szintén októberben volt ilyen esemény: öngyilkos merénylő robbantott fel egy helyi buszjáratot, hat embert megölve és további harmincat megsebesítve. 

Az iszlamisták robbantásai félelmet kelhetnek a Szocsiban másfél hónap múlva megrendezésre kerülő téli olimpia látogatóiban. Az mindenesetre biztos, hogy a terrorveszélyre számítani kell, hiszen Doku Umarov csecsen szeparatista vezér, Oroszország első számú közellensége még júliusban fenyegetőzött videoüzenetben, hogy mindent megtesz az olimpiai játékok megrendezése ellen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport