Lezuhant egy sas a wellingtoni reptéren

2014.01.20. 06:36

Nagy erejű, 6,3-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Új-Zéland középső részét, a földmozgást a fővárosban, Wellingtonban is lehetett érezni. Sérültekről nem érkeztek jelentések, a károk is többnyire jelentéktelenek voltak – írja az MTI.

Az egy percig tartó földmozgás epicentruma a fővárostól mintegy 120 kilométerre fekvő Wairarapa régióban, a fészke új-zélandi földrengéskutatók szerint 50 kilométer mélyen, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint pedig 27 kilométer mélyen volt. A rendőrség tájékoztatása szerint főként a gyéren lakott Wairarapában rongálódtak meg házak, kémények dőltek le, ablakok törtek be.

A földrengést az Északi-sziget közepétől a Déli-sziget északi részéig lehetett érezni. A földmozgást tucatnyi kisebb utórengés követte, amelyek közül többnek az erőssége a 4,5-ös fokozatot is elérte. A wellingtoni repülőtér mennyezetére erősített, A Gyűrűk Ura című filmtrilógiát népszerűsítő sas lezuhant, de senki sem sérült meg.

A New Zealand Herald egy videóban gyűjtötte össze, hogyan reagáltak a helyiek az újabb földrengésre. Úgy tűnik, az agarakat például nem különösebben viselte meg a dolog.

A térségben két, 6,9-es, illetve 6,5-ös erősségű földrengés történt tavaly augusztusban és szeptemberben, amelyek kisebb károkat okoztak az épületekben és az infrastruktúrában, néhányan könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Új-Zéland a csendes-óceáni és az indo-ausztráliai tektonikus lemezek találkozásának fekszik, ahol évente több mint 14 ezer földrengést regisztrálnak. 2011 februárjában egy 6,2-es erősségű földmozgásban 189 ember halt meg a Déli-szigeten fekvő Christchurch térségében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport