Szlovénia negyede áram nélkül

2014.02.03. 18:22

A hétvégi ítéletidő miatt a szlovén háztartások negyede áram nélkül maradt hétfőn, az elektromos hálózat helyreállítása heteket vehet igénybe, írja az MTI. A jégesők és a fagyok miatt több mint száz kilométernyi elektromos vezeték rongálódott meg az országban, emiatt hétfőn több mint 250 ezer ember otthonában nem volt áramellátás. A szlovén iskolák 65 százaléka zárva tartott, és várhatóan jelentős részükben szerda előtt nem indulhat újra a tanítás.

A hideg a szlovén erdőkben is hatalmas károkat okozott. A jég félmillió hektárnyi erdőt - az ország erdeinek 42 százalékát - rongált meg, és 3,5 millió köbméter fát pusztított el, ami nagyjából
megegyezik az országban egy évben átlagosan kivágott famennyiséggel.

A szlovén kormány természeti katasztrófának nevezte a helyzetet, a Delo napilap pedig minden idők egyik legsúlyosabb csapásaként hivatkozott rá. A kormány az Európai Uniótól is segítséget kért, Brüsszel hordozható aggregátorokkal szállításával és üzembe helyezésével próbál segíteni Szlovénián.

Az utakat borító tükörjég miatt továbbra is akadozik a közúti és vasúti közlekedés az országban, és az elektromos hálózat teljes helyreállítása heteket is igénybe vehet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport