Aggregátorokat küldtünk Szlovéniába

2014.02.05. 14:21

Három nagyteljesítményű aggregátor érkezett Szlovéniába Magyarországról, ezzel segítjük a hóval és jéggel küzdő országot. Szlovéniában 250 ezer ember maradt áram nélkül, ez több mint a lakosság egy tizede. A szlovénok az EU vészhelyzeti központján keresztül kértek száz darab áramfejlesztőt, keddig hat ország küldött összesen több mint harminc darabot, közölte a szlovén nagykövetség és a magyar katasztrófavédelem.

A három magyar áramfejlesztőt egy magyar villanyszerelő is kísérte, aki megtanítja a szlovéneknek a használatukat, Velenjében fogják az aggregátorokat használni. „Nagyon örülünk az aggregátoroknak és annak is, hogy számíthatunk a szomszédos Magyarország baráti segítségére" – mondta Ksenija Škrilec, Szlovénia budapesti nagykövete az Indexnek. Ausztria, Németország, Csehország, Lengyelország és Románia küldött még áramfejlesztőket Szlovéniába.

A hó és a jég keddre bénította meg Szlovéniát, mert a hóvihar kidöntötte az elektromos vezetékeket. A háromnapos hóvihar helyi médiajelentések szerint akkora pusztítást okozott, amekkorára a legöregebb emberek sem emlékeznek. Leállt a vasúti közlekedés, nem működött sok benzinkút, számos helyen még a bankautomaták is befagytak, tudósít az MTI. Egy települést a hírek szerint az ítéletidő teljesen elvágott a külvilágtól, a politikusok pedig járják az országot: Borut Pahor államfő Pivka városba látogat szerdán, Alenka Bratusek kormányfő pedig a közép-szlovéniai Ljubno ob Savinjiba utazik, hogy tájékozódjanak az ítéletidő okozta károkról.

Martonyi János magyar külügyminiszter kedden találkozott szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel a magyar–szlovén kisebbségvédelmi megállapodás hatálybalépésének 20. évfordulója alkalmából, írja a Kormány.hu. Martonyi egy új konzuli irodát is átadott Lendván, az áramfejlesztőket a miniszteri találkozón ajánlotta fel a magyar külügyminiszter.

A jégbefagyott országról itt olvashat bővebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport