Tömeges állateutanázia az állatkertekben

2014.02.27. 11:22

Beleborzongott a világ, hogy egy dán állatkertben megölték Mariust, a 18 hónapos kölyökzsiráfot, majd a húsát egy oroszlán falta fel. Az állatkert dolgozóit meg is fenyegették, hogy az ő gyerekeiket is meg kellene ölni.

A BBC gyűjtése szerint viszont egyáltalán nem ritka, hogy állatkertek teljesen egészséges állatokat pusztítanak el. Az állatokat legtöbbször a szigorú európai állatkerti szabályozás miatt kell megölni, ami a beltenyészettől védi az állatkerti populációt. Ahhoz, hogy az állatok genetikailag tiszták és egészségesek maradjanak, nem szabad az állatkerten belül szaporítani őket, hanem serkenteni kell a keveredést. Ez pedig drága, és nem mindig találnak másik állatkertből alkalmas párt minden állatnak.

Csak néhány példa, hogy milyen állatokat pusztítottak el az utóbbi években:

  • 5 zsiráfot pusztítottak el 2012 óta, mindet Dániában,
  • 4 vízilovat öltek meg az elmúlt két évben, Portugáliában, Németországban és Dániában,
  • 22 egészséges zebrát öltek meg 2000 és 2012 közt,
  • 11 arab bejzát öltek meg 200 és 2009 közt Angliában, Hollandiában és Svájcban,
  • Három tigriskölyköt öltek meg 2010-ben Németországban (nem volt minden rendben, négy állatkerti dolgozó ellen nyomozás is indult).

És ezek csak a nagy, szerethető emlősök voltak. Az állatkertek ezen felül számtalan kisebb és kevésbé népszerű állatot pusztítanak el minden évben. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) becslése szerint 3-5 ezer állatot ölhetnek meg Európában minden évben. „Azt hiszem egy gorilla megölése nagyobb figyelmet keltene, mint 10 000 patkány elpusztítása" – mondta Simon Tonge, egy angliai állatkert vezetője. Tonge szerint ezért veszélyes általános számokról beszélni.

Az állatok megölésének nem csak tenyésztési célja lehet. „Tegyük fel, hogy van két állatunk ugyanabból a fajból. Mindkettő beteg, de tudjuk, hogy egy év kemény munkával meggyógyíthatjuk őket. Az egyiknek sosem lesznek utódai, mert genetikailag nem érdekes. Nincs annyi időnk és pénzünk, hogy mindkét állatot megmentsük, ilyenkor eutanáziát hajtunk végre a kevésbé fontos állaton" – magyarázta Leslie Dickie, az EAZA vezetője.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport