Fegyveres öszecsapás kezdődött az ukrajnai Harkovban

2014.03.14. 23:04 Módosítva: 2014.03.15. 02:03

Fegyveres összecsapás zajlik a kelet-ukrajnai Harkivban a város lakói és a Nyugat-Ukrajnából érkezett fegyveresek között. Erről az orosz állami hírügynökségnek a helyi Majdan-ellenes szervezkedés egy képviselője számolt be.  Arról ellentmondó hírek vannak, hogy a konfliktust hogyan és ki kezdeményezte.

Az ukránok szerint pogrom volt a harkovi összecsapás. A Proszvita ukrán hagyományőrző szervezet harkivi irodáját verték szét oroszbarát aktivisták - jelentette a kelet-ukrajnai nagyvárosból péntek éjjel a liga.net ukrán hírügynökség. Az incidensnek két halálos áldozata is van, mindketten rendőrök.  

„Harkov védői szembeszállnak a feltehetően a Jobboldali Szektorhoz tartozó fegyveresekkel” – idézi az MTI a Majdan-ellenes aktivistát, aki szerint az idegen támadók géppisztolyokkal lőnek rájuk.

Harkov

Harkov a második legnagyobb ukrán város, lakóinak száma megközelíti a másfélmilliót. Csak mintegy negyven kilométerre fekszik az orosz határtól, lakóinak a Wikipedián fellelhető 1989-es népszámlálási adatok szerint mindössze fele ukrán, 43 százaléka orosz, 3 százaléka zsidó, nem egész egy százaléka fehérorosz, de több mint húszféle nemzetiség lakja a várost.

A harc állítólag az orosz határ közelében lévő nagyváros Rimarszkaja utcájában zajlik, és „a fegyveresek abból a házból lőnek, ahol a radikális Jobboldali Szektor központja van”. A Rimarszkaja utca Harkov belvárosában, az egyetem közelében található, mint térképünkön is látszik.A helyszínre rendőrosztagok érkeztek – jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

Az ukrán liga.net teljesen másképp írja le a történteket, mint ahogy arról egy órával korábban az orosz hírügynökség számolt be.

A Suszter live nevű helyi rádiónak Gennagyij Kernesz polgármester megerősítette azt az információt, hogy Harkivban a (19. században alapított) Proszvita kulturális szervezet irodájának ostroma következtében ketten meghaltak, további öt ember pedig megsebesült.

Az új kijevi hatalomhoz közel álló Euromajdan aktivistái a társaságuk Facebook-oldalán azt írták, hogy a Proszvita harkivi irodája ellen végrehajtott pogrom idején robbanások is hallatszottak, a támadó oroszbarát aktivisták egyikének kezében pedig a szemtanúk egy fegyvert láttak.

A harkivi ATN hírportál leírása szerint éjjel 22 óra tájban verekedés tört ki az ukrán hazafias csoport tagjai és a Majdan-aktivisták ellen végrehajtott provokációikról hírhedt Oplota (Védőbástya) emberei között. Az utóbbiak támadást intéztek a Proszvita irodája ellen, ahol többen bennrekedtek. Az utcáról azután füstgránátokat hajítottak be az ablakokon. Az oroszbarát támadók fegyvert is használtak - írta az ATN.

A liga.net ukrán hírportál előzőleg, az este arról számolt be, hogy a harkivi járási bíróság betiltott egy vasárnapra meghirdetett oroszbarát nagygyűlést, amelyen közfelkiáltásos „népszavazást” terveztek tartani, nyilvánvalóan a megye Oroszországhoz csatolásáról. Két hete, március 1-jén oroszbarát aktivisták egyszer már megrohamozták Harkivban a megyei adminisztráció épületét, ahová előzőleg már benyomultak a Majdan aktivistái. Az akkori összecsapásokban csaknem százan sebesültek meg, többen súlyosan.

A lövöldözésről szóló beszámolókkal szinte egyidejűleg jelent meg az a hír, hogy állítólagos ukrán felforgatócsoportot fogtak el Moszkvában. A Rosszija 24 állami hírtelevízió azt közölte, hogy az orosz főváros dél-nyugati részén tartóztatták fel a titkosszolgálat emberei az ukrán nacionalistákat – írja az MTI.

A híradás hat emberről szól, akik a kelet-ukrajnai Luhanszk régióból érkeztek Moszkvába. 19 és 22 év közötti életkorúak és egy 58 éves donyecki illetőségű személy a vezetőjük. Mindannyian kopaszra borotvált fejűek és késeket találtak náluk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport