A maláj miniszterelnök szerint is valószínű a gépeltérítés

2014.03.15. 08:05

A maláj miniszterelnök magyar idő szerint szombat reggel tartott sajtótájékoztatót az eltűnt maláj repülő kutatásáról, ahol azt mondta:

„nagyfokú bizonyossággal mondhatjuk, hogy a repülőgép kommunikációs eszközeit kikapcsolták".

A kormányfő, Najib Razak azt is megerősítette, hogy a repülőgép mozgása – amit katonai radarok és műholdas kommunikáció alapján tudnak többé-kevésbé rekonstruálni – „a fedélzeten lévő valamely személy szándékos magatartásából következik". A miniszterelnök szerint ugyanakkor a gépeltérítésről szóló információk ellenére a hatóságok az összes lehetséges forgatókönyvet vizsgálják. Az új információk alapján a maláj hatóságok átnézik a repülő személyzete és az utasok múltját, hogy kiderítsék a potenciális gépeltérítő személyét, tudósít a Reuters.

Malajzia befejezi a gép keresését a Dél-Kínai tengeren és átcsoportosítja az erőforrásait.

Öt órát repült titokban

A gép a felszállás után még hét órával is adott jeleket, tehát még akkor is úton volt, tudósít az MTI. A repülő két órával a felszállása után tűnt el, ez azt jelenti, hogy a repülő öt órán át repült titokban, ami hihetetlen mértékben tágítja az eltűnés lehetséges helyét.

Egy névtelen malajziai kormányzati forrás szerint eltéríthették az eltűnt maláj gépet, az egyik pilóta, vagy egy repülési tapasztalattal bíró másik személy szándékosan változtatta meg a gép repülési irányát. A névtelen forrás szerint szándékosan kapcsolták ki a repülő kommunikációs eszközeit és szándékosan úgy repültek vele, hogy a radarok minél kevésbé vegyék észre, írja az MTI.

A műholdaknak küldött jelek értelmezése két lehetőséget vet fel a Reutersnek nyilatkozó névtelen amerikai tisztviselő szerint. A valószínűbb forgatókönyv szerint a gép az eredeti északnyugati repülési irányától elkanyarodott és dél felé, az Indiai Óceán felett folytatta útját egészen addig, amíg ki nem fogyott az üzemanyaga és a tengerbe nem csapódott. Az adatok másik értelmezése szerint északnyugat felé folytatta útját a repülő és indiai területre érkezett. A forrás szerint ez a lehetőség azért valószerűtlen, mert India komoly légvédelemmel rendelkezik, ami jelezte volna a repülő belépését az ország légterébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport