Maláj gép: Két dolgot találtak az óceánban

000 TS-Hkg9619990
2014.03.20. 06:34 Módosítva: 2014.03.20. 15:38
Az ausztrál hatóságok négy keresőgépet és két hajót küldtek abba a térségbe, ahol műholdképeken két olyan tárgy tűnt fel, amik az eltűnt maláj repülő darabjai is lehetnek. Az egyik 24 méteres lehet, de a helyszínre ért repülők és hajók még nem találják a tárgyakat, és a sötétedés miatt csak pénteken folytatják a kutatást. A malajziai hatóságok is fontos nyomnak tartják a műholdképeket, de egyelőre más irányban is folytatódik a keresés. Szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a vasárnap készült műholdképekhez képest már messzebbre sodródhattak a tárgyak a napokban.

Négy repülő, és hét hajó érkezett a helyszínre, de egyik sem találta meg azt a két, egymástól nagyjából 23 km-re lévő tárgyat, amiket műholdképeken szúrtak ki az Indiai-óceán déli részén. A Sydney Morning Herald című ausztrál lap szerint a képeket egy amerikai műhold készítette.

A vízen úszó tárgyakról Tony Abbott ausztrál miniszterelnök a parlament előtt jelentette be, hogy a március 8-án 239 emberrel a fedélzetén eltűnt malajziai utasszállító repülőgéphez tartozhatnak, de a malajziai hatóságok és az ausztrál tengerészeti hatóság (AMSA) figyelmeztettek, nem biztos, hogy az MH-370-es járat nyomára bukkantak.

A műholdképek még vasárnap készültek, de csak csütörtök reggel küldték el az ASMA-nak. Felhők és eső is nehezíti a látási viszonyokat, és be is sötétedett a térségben, ezért felfüggesztették a keresést, csak pénteken folytatják. A négy repülő 23 négyzetkilométernyi területet vizsgált át.

Egy Madagaszkárról Melbourne-be tartó norvég hajó is megszakította útját, és már megérkezett a műholdképeken jelzett helyre. A norvég Höegh St. Petersburg tizenkilencfős legénysége hagyományos módszerrel, távcsővel próbált a tárgyak nyomára akadni, de sikertelenül.

A brit haditengerészet az HMS Echo nevű hajója is a helyszínre érkezik, ahogy egy másik teherhajó is oda tart. Az ausztráliai haditengerészet egyik hajója, az HMAS Success is a helyszínre tart, de néhány napba telik, míg odaér.

Arról is voltak hírek, hogy az egyik keresőgép radarján feltűnt egy szokásosnál nagyobb tárgy, de ezt végül az amerikai 7. flotta egyik szóvivője általánosnak minősítette.

Rossz helyen keresték

Az Immarsat nevű brit műholdcég csütörtök délután bejelentette: már március 11-én valószínűsítették, hogy az eltűnt gép vagy az Indiai-óceán déli részén, vagy Közép-Ázsiában lehet, de semmiképpen nem a Dél-kínai-tengeren, vagy a Malaka-szoros környékén, ahol a maláj hatóságok keresték. A cég adatai szerint a gép még hét óráig repülhetett azután, hogy elvesztették vele a kapcsolatot.

A maláj hatóságok az új információk birtokában sem módosították a keresés fókuszát, és három napig nem ismerték el a nyilvánosság előtt, hogy a gép még órákig tovább repülhetett. Az Immarsat bejelentése tovább növelheti azt a nyomást, ami az adatok visszatartásának gyanúja miatt nehezedik a maláj kormányra.

Nagy erőkkel indultak a helyszínre

Hishamuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter és a maláj hatóságok sajtótájékoztatót tartottak, amin megerősítették, hogy fontos nyomot találhattak, de még nem biztos, hogy a tárgyak az eltűnt MH-370-es járat darabjai. Egyelőre más irányokban is folytatódik a keresés, amíg ki nem derül, pontosan mi látható a műholdképeken. 18 hajó, 29 repülő és 36 helikopter vesz részt az eltűnt repülő utáni kutatásban, és egészen Kazahsztánig keresőgépeket küldtek ki.

Ez a norvég szállítóhajó érkezett a helyszínre az ausztrál hatóságok kérésére
Ez a norvég szállítóhajó érkezett a helyszínre az ausztrál hatóságok kérésére
Fotó: Hoegh Autoliners / AFP

A CNN arról is írt, hogy mi következhet a továbbiakban a műholdképeken látott tárgyak ügyében:

  • Amint valamelyik repülő megtalálja a tárgyakat, elhelyez egy bóját, hogy megjelölje a helyet. Innentől már könnyen odatalálnak a keresőhajók is.
  • A hajók aztán mintát tudnak venni, amiből gyorsan meg tudják állapítani, hogy az eltűnt maláj gép roncsdarabja-e.
  • A  teherhajót adott esetben mobil bázisként használhatnak az első órákban.
  • Búvárokat küldhetnek le a további vizsgálatokhoz. A fekete doboz megtalálása még akkor is sok időbe telhet, ha valóban az MH-370-es darabját találták meg, hiszen a roncsok szétszóródhattak egy nagyobb területen.
  • A malajziai hatóságok is jelezték, hogy a 2009-ben lezuhant Air France 447-es járatának fekete dobozát két évvel az első roncsdarabok előkerülése után találták csak meg.

Egy 24 méteres roncs

Az ausztrál miniszterelnök úgy vélte, a tárgyak megtalálása nagyon nehéz feladat lesz, és nem is vehető biztosra, hogy tényleg a rejtélyes módon elveszett géphez tartoztak. A CNN-nek John Young, az ausztrál hajózásbiztonsági hatóság egyik illetékese azt mondta: a műholdképeken látható nagyobbik tárgy 24 méteres lehet. Az alakját úgy írta le, hogy az egy foltnak látszik a műholdképen.

A képeken észlelt tárgyak elmosódottak, de méretük alapján nem kizárt, hogy a gép roncsai lehetnek. Szakértők szerint a gép roncsait elönthette a víz, így hol felbukkannak, hol lemerülnek a víz alá. David Gallo, a 2009-ben eltűnt Air France utasszállító keresési munkálatait irányító egyik szakértő azt mondta a CNN-nek: ha a műholdképen látható tárgy valóban az eltűnt repülőgéphez tartozik, a mérete megfelelhet a gép farokrészének.    

Elátkozott hely az óceánban

A két roncsdarab egy olyan területen úszik, amely kívül esik a hajózási és a polgári repülési útvonalakon. Erre a területre halászhajók is csak ritkán tévednek, és szigetek sincsenek, mondta John Young.


Malajziai gép roncsai nagyobb térképen

Young szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a műholdképeken nem a gép roncsai, hanem egy hajó maradványa vagy más jellegű szemét látszik. Az óceánnak ezt a részét ugyanis olyan körkörös tengeri áramlatok jellemzik, amelyek összegyűjtik és folyamatosan cirkulálják a szemetét. Biztosat csak akkor lehet tudni, ha megtalálják a roncsokat.  

Hétmillió-hatszázezer négyzetkilométer

A Malaysia Airlines Boeing 777-es típusú repülőgépe Kuala Lumpurból Pekingbe tartott. Fedélzetén 239 ember tartózkodott, köztük 154 kínai állampolgár.

A közel két hete eltűnt gépet eddig példátlan erőkkel keresik. Hétmillió-hatszázezer négyzetkilométernyi területet kell átfésülni a Kaszpi-tenger keleti partjától az Indiai-óceán déli részéig. A keresésben huszonhat ország 60 hajója és 50 repülőgépe vesz részt. A gép eltűnéséről már több elmélet született. Ezekről itt olvashat.