Egy koszovói férfi támadt az utaskísérőkre a München-Budapest-járaton

2014.04.01. 16:00 Módosítva: 2014.04.01. 22:30

Visszatérésre kényszerült kedden a Lufthansa Münchenből Budapestre tartó járata, mert egy koszovói férfi rátámadt egy utaskísérőre - írja az MTI.

A támadó röviddel a felszállás után egy borotvapengével megfenyegetett és megtámadott egy utaskísérőt, aki vágásos sérüléseket szenvedett. A pilóta az incidens miatt visszafordult a Franz Josef Strauß reptérre.

A leszállás után a gépet kiürítették, és az erőszakoskodó férfit még a fedélzeten őrizetbe vették - közölte a müncheni rendőrség.

A repülőgép 11:45-kor landolt a müncheni reptéren. Az Airbus A 321 típusú repülőgépen 76 utas és 7 fős személyzet tartózkodott - közölte a Lufthansa az Indexszel.

A 28 éves támadó röviddel a felszállás után támadott rá az egyik, 50 éves légiutas-kísérőre, majd a személyzet két másik tagjára. Mindhárman könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Az utasok a 2-es terminálnál elhagyhatták a repülőgépet, a fedélzeten csak a pilóták és egy légiutas-kísérő maradt, akiket egy 28 éves utas egy törött borotvapengével továbbra is fenyegetett.  A helyszínen a reptéri rendőrség egy tolmács segítségével felvette a kapcsolatot az utassal, akit végül ellenállás nélkül őrizetbe vettek.

A Lufthansa szóvivője azt közölte az Indexszel, hogy a támadó azt szerette volna elkerülni, hogy visszaszállítsák Magyarországra. A koszovói nemzetiségű férfi Magyarországon menedékkérelmi eljárás alatt áll, az engedély nélküli németországi beutazását követően az utóbbi négy hetet Passauban, egy fogdában töltötte, ma pedig kíséret nélkül utazott vissza Magyarországra.

A Blid.de információja szerint a Muslim H. nevű túszejtő a gép hátsó részében utazott, és amikor a stewardess a közelébe ért, felugrott, és nyakához szorította a pengét. Követeléseit anyanyelvén, albánul fogalmazta meg, ezért senki nem értette, mit akar.

A magyar Rambo közbelép

Közben azt az információt kaptuk, hogy egy magyar férfi akadályozta meg azt, hogy sokkal nagyobb baj történjen.

Híreink szerint magyarok is ültek a gépen, sőt, amikor a koszovói férfi ki akarta nyitni a gép ajatját repülés közben, akkor egy magyar férfi fogta le. A merénylőnek sikerült dulakodás közben maga elé rántania egy stewardesst, és vele együtt még egy másikat is megsebesített.  

Erről az akcióról megkérdeztük a Lufthansa magyar képviseletét, akik egyelőre nem erősítették  meg, hogy ez történt-e.

A Velvet kiderítette, hogy a Floridából hazautazó Konka Csaba volt a hős, aki megmentette a járat utasait, és meg is szólaltatta a negyven éves férfit, aki a hőstettekor már 23 órája ébren volt. Úgy tudjuk, a férfi újszászi és az újszászi focicsapatban játszott.

Bár az Indexnek több hozzáértő is azt írta, hogy a repülők ajtaját nem lehet menet közben kinyitni (erről egy Telegraph-cikk is ír), és akkor sem feltétlenül történik tragédia, ha kinyílik a repülő ajtaja. 

A gépen utazók közül sokan sokkot kaptak, csak nehezen tudták őket kihallgatni. Úgy tudjuk, valószínűleg még kedd este hazajöhetnek a gép utasai.