Igazolta magát, mégsem szavazhatott

2014.04.06. 08:46

Nem engedtek szavazni egy Amerikában élő magyar nőt, miután az amerikai jogosítványával és magyar lakcímkártyájával igazolta magát (magyar jogosítványa nemrég lejárt). A határozatban, amit a külföldi névjegyzékbe vételről kapott, benne volt, hogy érvényes magyar útlevélre, személyi igazolványra, jogosítványra lesz szüksége, de megpróbálta enélkül, szerinte erre törvény adta joga van, ha amerikai okmánnyal tudja igazolni magát.

Halmai Gábor alkotmányjogásznak, aki a nő segítségére sietett New Yorkban, ugyanez az álláspontja, a konzulátus viszont a Nemzeti Választási Iroda (NVI) útmutatójára hivatkozott, ami érvényes magyar okmányokat követel meg.

Az NVI külképviseleteknek adott útmutatója alap nélkül egészíti ki a választási törvényt.

– mondta Halmai Gábor alkotmányjogász az esetről.

Szűkítik a jogainkat?

Halmai szerint a törvény ugyanis nem mondja ki, hogy milyen okmánnyal kell igazolnia magát a szavazónak, csak azt, hogy igazolnia kell. Így az útmutató leszűkíti az állampolgárok törvényben rögzített lehetőségeit, ráadásul anélkül, hogy erre bármilyen felhatalmazása lenne.

Mit mond a választási eljárásról szóló törvény?

176. § A választópolgár igazolja személyazonosságát, valamint lakcímét vagy személyi azonosítóját. A szavazatszámláló bizottság megállapítja, hogy a polgár szerepel-e a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben.

177. § (1) A szavazatszámláló bizottság visszautasítja azt a választópolgárt, aki

a) nem tudja személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját igazolni,

b) nem szerepel a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben,

c) már szavazott,

d) megtagadja a szavazólap átvételének 179. § szerinti igazolását.

Elutasították a New York-i szavazót, alkotmányjogásszal ment vissza

Halmainak a helyettes konzul azt mondta, hogy nem ők hibáztak, hanem a Nemzeti Választási Iroda, akik útmutatójukban azt írták, hogy csak Magyarországon kiállított érvényes dokumentummal lehet szavazni. Ez szerepel a külképviseleti névjegyzékbe felvett szavazóknak küldött határozatban is, de Halmai szerint az útmutató nem jogszabály és nem írja felül a választási eljárási törvényt. A konzul ugyanis jogalkalmazó, akinek az eljárási törvényt kéne értelmeznie, de mint elmondta, a helyettes konzul az útmutatóra hivatkozott.

Halmai az érintetteknek azt javasolta, hogy minél előbb forduljanak a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert ők jogosultak állásfoglalást kiadni. Ha ezt megtennék vasárnap délelőtt, ez már vonatkozna a vasárnap délután külföldön szavazókra.

NVI: Csak magyar, csak érvényes

Az NVI-t is megkerestük az ügyben, szerintük a törvények azt írják elő, hogy csak magyar hatóság által kiállított érvényes dokumentumokat fogadhatnak el. Konkrétan a személyi adatok nyilvántartásáról szóló törvényre hivatkoztak (1992. évi LXVI. törvény), mely szerint „A polgár személyazonosságát a személyazonosító igazolványon túl az érvényes útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély igazolja.”

Az NVI szerint „kizárólag a magyar hatóság által kiállított, fent megnevezett érvényes okmány fogadható el a személyazonosság igazolására”.

Más, idegen állam szervei által kiállított irat (pl. maláj jogosítvány, hondurasi horgászengedély vagy akár USA útlevél) a magyar jog szerint nem tartozik ebbe a körbe. Nem vagyunk biztosak abban sem, hogy az USA választáson az amerikai-magyar kettős állampolgár személyazonosságának igazolására elfogadnának egy magyar útlevelet.

– írták.