Három halott ukrajnai kaszárnyánál

2014.04.17. 07:19 Módosítva: 2014.04.17. 07:20

Három embert halálos lövés ért és tucatnyian megsebesültek szerda este a kelet-ukrajnai Mariupol belügyi laktanyájánál, amelyet háromszáz álarcos oroszbarát aktivista támadott meg – közölte Arszen Avakov belügyminiszter.

Avakov beszámolója szerint a szeparatisták a kijevi vezetés által nemrég felállított Nemzeti Gárda laktanyáját azért támadták meg az Azovi-tenger északi partján fekvő városban, hogy rábírják a bentlévőket az átállásra. Helyi idő szerint este nyolc körül vették körbe a laktanyát, amit molotov-koktélokkal is megdobáltak.

Erre válaszul válaszul bentről lövések dördültek el és tűzpárbaj alakult ki. Találat ért egy mentőautót és két közelben lévő lakást is. A bentiek kimenekültek, a találat okozta gázszivárgás miatt.

A tűzpárbajban három szeparatista meghalt, további 12 pedig megsebesült.

Az orosz határ közelében fekvő 450 ezres ukrán nagyváros honlapja csütörtök hajnali egy óra körül arról adott hírt, hogy a közeli Sztarodubovka irányából katonai konvoj tart Mariupol felé. Nem sokkal ezután a honlap arról számolt be, hogy abbamaradt a lövöldözés a laktanyánál.

Ukrán beszámolók szerint a Kelet-Ukrajnában terrorelhárítás címén kedden indított akció csütörtök reggel is zajlott Mariupolban, a rendőrség nagy számban járőröznek az utcákon, a különleges egységek pedig fegyvereseket vettek üldözőbe.

Ügynökök és provokatőrök

A város polgármesteri hivatalát jelenleg is a Kijevtől nagyobb önállóságot, és Ukrajna föderalizációját követelő szeparatisták uralják. Közlésük szerint azonban a laktanya megtámadásához semmi közük, az szerintük pusztán provokáció volt.

Fegyveres oroszbarát szeparatisták a múlt hét vége óta legalább tíz kelet-ukrajnai városban foglaltak el rendőrségi és más középületeket.

E támadásokat a kijevi kormány szerint orosz ügynökök szervezik. Oroszország ezzel szemben azt állítja, hogy a térség orosz ajkú lakosságának az új kijevi vezetés elleni spontán tüntetéseiről van szó.

Orosz erők hasonló támadásokat hajtottak végre március elején az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten, amely felett alig két hét alatt átvették az ellenőrzést, s a terület egy gyors népszavazás után március 21-re Oroszországhoz csatlakozott.

Zöld emberkék tízezerért

Tízezer dollárt adna Dnyepropetrovszk megye kormányzójának helyettese annak, aki kézread egy orosz ügynököt. A fegyverekért darabonként további egy-két ezer dolláros díj kitűzését javasolta. Borisz Filatov saját Facebook-bejegyzésében csupán „zöld emberkéknek” nevezi az ügynököket, de a kifejezés mára már egyértelműen az Oroszországból érkező fegyveresek szinonímájává vált a kijevi hatalom támogatóinak körében.

Nem diadalmenet a terrorelhárítás

Egyelőre kevés eredménye van a kedden meghirdetett terrorelhárító akciónak kelet-Ukrajnában. A kramatorszki repülőtér visszaszerzése eddig az egyenlő konkrét siker, bár a helyiek szerint ez is csak a PR része, mivel azobjektumot valójában nem is ellenőrizték a szeparatisták. Az amúgy is vitatott sikert súlyát tovább csökkenti, hogy csütörtökre visszavonult a városból az ukrán hadsereg tizenöt páncélosa, amelyeket a helyi civilek és ismeretlen egyenruhások vettek körbe szerdán. Kijev az áldozatok elkerülésére hivatkozva döntött a visszavonulásról. Tualdonképpen az is siker, hogy a páncélosokon jöhettek vissza a katonák, saját fegyvereikkel: Kramatorszk határánál korábban hat páncélost szereztek meg az ukrán erőktől a szeparatisták, amivel aztán maguk gurultak a közeli Szlovjanszkba.

Korábban egy egység letette a fegyvert a donyecki szeparatisták előtt. Olekszandr Turcsinov ukrán elnök közölte: az egységet feloszlatják, a fegyver letételéért felelősöket pedig bíróság elé állítják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport