Belügyeseket kerítettek be Ukrajnában símaszkos tüntetők

2014.04.29. 19:33

Oroszbarát tüntetők és fegyveres szakadárok bekerítették kedden a kelet-ukrajnai Luhanszkban a belügyminisztérium megyei főparancsnokságának épületét, jelentette az MTI.

Helyszíni jelentések szerint mintegy két-háromezer tüntető, köztük körülbelül harminc símaszkot viselő fegyveres vette körül az épületet. Bent a rendvédelmiek elbarikádozták magukat. A helyszínen lövések hangjait is lehetett hallani.

Kedden a tüntetők elfoglalták a megyei adminisztráció, az ügyészség és a televízió épületeit. A szeparatisták Luhanszkban április 6-a óta tartják megszállva az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi részlegének épületét.

Kerry üzent

Közben John Kerry amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette kedden Oroszországot, hogy a NATO területe sérthetetlen.

"Teljesen nyilvánvalóvá kell tennünk a Kreml számára, hogy a NATO területe sérthetetlen, minden egyes négyzetcentiméterét meg fogjuk védeni" - mondta a tárcavezető egy beszédben Washingtonban.

Kerry emellett kijelentette, hogy Ukrajna destabilizálásával Moszkva meg akarja változtatni Kelet- és Közép-Európa biztonsági szerkezetét.

 Putyin válaszolt

Nincs szükség orosz válaszlépésekre, de az Egyesült Államok és az Európai Unió büntetőintézkedései következményekkel járhatnak a nyugati cégek részvételére az orosz energetikai projektekben - jelentette ki Vlagyimir Putyin Minszkben, az eurázsiai gazdasági tanács keddi ülését követő tájékoztatón.

Az orosz államfő azt mondta, ha a szankciók folytatódnak, Moszkvának el kell gondolkodnia azon, "ki és hogyan működik az orosz gazdaság kulcsfontosságú területein, beleértve az energetikát is". Az orosz vezetés "nem nagyon szeretne" válaszlépéseket tenni, és azt reméli, hogy nem is kell.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió az utóbbi két napban újabb Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket jelentett be arra hivatkozva, hogy Oroszország tovább mélyíti a kelet-ukrajnai válságot.