Orbán miatt az ukránok bekérették a magyar nagykövetet

2014.05.13. 20:29 Módosítva: 2014.05.14. 09:31

Az ukrán külügyminisztériumot aggasztják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett a határon túli magyar kisebbség autonómiájának és kettős állampolgárságának szükségességéről, ezért bekérették a külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét – nyilatkozta az ukrán külügy szóvivője, Jevhen Perebijnisz az Interfax hírügynökségnek.

Perebijnisz azt mondta, hogy magyar miniszterelnök kijelentése a magyar kisebbség autonómiájáról és kettős állampolgárságáról ellentétesek az ukrán jogszabályokkal. 

Ezek a kijelentések mind olyan megnyilvánulások, amelyek nem segítik az ukrajnai válság eszkalálódásának megállítását és a helyzet stabilizálását, aggodalmat keltenek bennünk

– folytatta a szóvivő. Az ukrán külügyi tárca felszólította magyar partnereit, hogy megfontoltan álljanak hozzá az olyan érzékeny kérdésekhez, mint a nemzetiségpolitika. 

Update: Orbán Viktor beiktatási beszédében szó szerint ezt mondta: 

Folytatjuk a keleti nyitást, megerősítjük gazdasági jelenlétünket és súlyunkat a Kárpát-medencében. Ez érdeke Magyarországnak, a szomszédos országoknak és érdeke az Európai Uniónak is. A regionális kapcsolatok eltökélt erősítése nem áll ellentétbe a markáns nemzetpolitikai irányvonallal. A magyar ügy a II. világháború óta megoldatlan, a magyar ügyet európai ügynek tekintjük. A Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, megilletik a közösségi jogok, és megilleti az autonómia is. Ez az álláspontunk, melyet képviselni fogunk a nemzetközi politikában.

Mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezer magyar helyzete, melynek meg kell kapnia a kettős állampolgárságot, meg kell kapnia a közösségi jogok teljességét, és meg kell kapnia az önigazgatás lehetőségét is. Ez világos elvárásunk a most formálódó új Ukrajnával szemben, akik egyébként élvezik a támogatásunkat a demokratikus új Ukrajna megteremtéséért végzett munkájukban.

Földes András kollégánk helyszíni riportja szerint a Donyeckben élő ukránoknak nem tetszett a magyar miniszterelnök beszéde, ami pont akkor hangzott el, amikor ők a szakadárokkal harcolnak.

Martonyi csillapítja a kedélyeket

Alapvető érdekünk, hogy legyen egy független, szuverén Ukrajna, ne legyen háború, ne legyen gazdasági háború, ne kelljen áttérni a harmadik szakaszra

– mondta a leköszönő külügyminiszter, Martonyi János hétfőn Brüsszelben. Ezzel az unió által az ukrán válságba való agresszív orosz beavatkozás miatt kidolgozott és kilátásba helyezett reagálássorozat harmadik fázisára utalt, amely Oroszország elleni átfogó gazdasági szankciókat jelentene, de amely egyben nyilvánvalóan maga után vonna orosz ellenlépéseket is.

    A harmadik szakasz életbe léptetésének a gazdasági következményei

mindenki számára rendkívül súlyosak lennének

– nyilatkozta Martonyi, és megjegyezte, hogy Magyarország ilyen esetben a különösen súlyosan érintett öt-tíz EU-ország közé tartozna.

A külügyminiszter szerint az egyik kárpátaljai magyar szervezet vezetője és Petro Porosenko, az ukrán elnökválasztás egyik indulója között megállapodás jött létre, ami ha realizálódna, az jelentős mértékben bővítené a kárpátaljai magyar közösség oktatási és önigazgatási lehetőségét, esetleges részvételét a központi parlamentben.